ZAGREB PROJECT: Predstavljene strategije protupotresnog ojačanja povijesne gradnje

Novi podaci bit će dostupni na korištenje svim inženjerima za projekte obnove
zagreb project Ministarstvo kulture i medija

Projekt razvoja strategije za protupotresna ojačanja povijesne zidane blokovske gradnje pod nazivom “Zagreb project”, predstavljen je na radnom sastanku u Ministarstvu kulture i medija u Zagrebu.

Predstavljanje projekta i radni sastanak održani su kako bi se utvrdili mogući opseg i format suradnje konzervatorske službe Ministarstva kulture i medija u realizaciji i financiranju projekta, a ideja o razvoju “Zagreb projecta” nastala je nakon što su stručnjaci Zavoda za tehničku mehaniku zagrebačkog Građevinskog fakulteta i Laboratorij za potresno inženjerstvo i dinamiku konstrukcija iz Lausanne početkom 2021. godine počeli suradnju u Povjerenstvu za konstrukcijsku obnovu graditeljske baštine na potresom pogođenim dijelovima Hrvatske.

Projekti ojačanja, ističe se, moraju razmatrati širu sliku od pojedinačnih građevina, jer u protivnom mogu dovesti do pogoršanja stabilnosti cijeloga bloka, a svaki zahvat obnove unutar kulturno-povijesne cjeline mora postići zadovoljavajuću razinu sigurnosti konstrukcije i očuvanje kulturno-povijesne vrijednosti primjenom minimalnih i reverzibilnih postupaka.

Projekt će uključivati projektiranje zahvata temeljenih na dokaznim materijalima od izrade brojčanih simulacija na potresnu aktivnost, preko unaprjeđenja seizmičkog modeliranja za blokove zgrada, do definiranja mjerila ponašanja takve gradnje za predviđanje budućih oštećenja, a osim toga izradit će se i alati za inženjere koji su primjenjivi u praksi.

Novi podaci koje će ovaj projekt generirati, poslužit će za simuliranje brojčanih izračuna te će biti dostupni u otvorenom pristupu na korištenje svim inženjerima za projekte obnove, ističe Ministarstvo, dodajući da će projekt dugoročno omogućiti educiranje nove generacije specijaliziranih stručnjaka.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo