Zagreb i Zagrebačka županija kreću u zajedničko zbrinjavanje otpada

DSC_1792

Nakon što je Skupština Grada Zagreba i Skupština Zagrebačke županije prihvatili Sporazum o zajedničkoj suradnji na zbrinjavanju komunalnog otpada u što je uključen i Zagrebački centar za gospodarenjem otpadom d.o.o. danas je i službeno potpisan ugovor o pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“. Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te direktor Zagrebačkog centra za gospodarenjem otpadom d.o.o. 

-Ovo je veliki dan za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, jer mi smo na ovome radili desetak godina. Mijenjale su se Vlade i ministri i sada smo tu gdje jesmo, nećemo se okretati nazad. Idemo naprijed, jer ovo je točka na „i“ cijelog projekta- u svom je stilu rekao gradonačelnik Milan Bandić.

Iako je županija imala u planu izgradnju Županijskog centra za gospodarenjem otpadom, novim planom za gospodarenjem otpadom koji je donesen u siječnju prošle godine, ali i odlukom Vlade o implementaciji plana gdje će Grad Zagreb i Zagrebačka županija raditi na zajedničkom centru došlo se do ovog projekta. Potpisanim sporazumom utvrđeno je da će budući centar biti na području Grada Zagreba.

-Sporazumom govori o pripremi studijsko- projektne dokumentacije. To je prije svega studija izvodljivosti, studija utjecaja na okoliš te izrada idejnog plana i projekta pretovarnih stanica. Također, oformit će se i jedan projektni tim od pet ljudi u kojem će biti po dva predstavnika Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te jedan predstavnik Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom- ispričao je župan Stjepan Kožić.

Priprema studijsko- projektne dokumentacije trebala bi se čak u 85 posto financirati novcem iz Europske unije što je potvrdio direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba.

Prvi je korak napravljen, a sve tri strane sada očekuje veliki posao kako bi radovi na budućem Centru mogli započeti za otprilike četiri godine.