Jedno stablo na sto stanovnika

Zagreb bogatiji za pet tisuća novih stabala

Ove jeseni i zime u tijeku je sadnja 8.000 stabala
sadnja 5000. stabla (3) Grad Zagreb

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obilježili su danas u Parku Marije Ružičke Strozzi sadnju 5000. stabla u sklopu jesensko-zimske akcije ozelenjivanja Zagreba.

– U posljednjih deset godina, u Zagrebu je prosječno sađeno oko 2.000 stabala godišnje. U skladu s našim predizbornim obećanjem, ova gradska uprava odlučila je taj broj višestruko povećati, pa je ove jeseni i zime u tijeku sadnja 8.000 stabala, odnosno jedno stablo na svakih 100 stanovnika Zagreba, i tako ćemo nastaviti svake godine, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Jesensko-zimska sadnja obuhvaća sve gradske četvrti, na zelenim površinama koje održava Zrinjevac. Sadi se na površinama u vlasništvu Grada, primarno uz gradske avenije i glavne prometnice te na zelenim površinama i parkovima u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno.

Zamjenica Dolenec istaknula je višestruke pozitivne učinke povećanja zelenila u gradu:

– Ozelenjivanje smanjuje onečišćenje zraka i ublažava posljedice ljetnih toplinskih valova. Također snižava razinu buke u javnom prostoru, povećava otpornost kod poplava i ekstremnih vremenskih događaja, te doprinosi smanjenju utjecaja stakleničkih plinova.

Zamjenik Korlaet podsjetio je kako je nedavno Grad Zagreb dobio bespovratna sredstava iz EU programa Horizon Europe za pilot aktivnosti revitalizacije i ozelenjavanja gradskih dvorišta u vrijednosti 600,000 eura.

– Vrlo smo sretni što su prepoznati naši napori da slijedimo put prema klimatski neutralnoj Europi do 2030. i što je Grad Zagreb odabran za provedbu inovativnog projekta Aktivacija zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost. Uključivanje građana i stručnjaka iz različitih područja, kao i dijeljenje znanja i iskustva s pilot-gradovima, ojačat će kapacitete Grada Zagreba za uspješno testiranje inovativnih pristupa osmišljenih za stvaranje pozitivne promjene i osiguranje ugodnijeg, zdravijeg i ljepšeg urbanog i životnog okruženja koje podržava društvenu interakciju, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Korlaet.

Događanja
Grad Zagreb