Zagreb bilježi 29 novooboljelih. 15 osoba zarazilo se na godišnjem odmoru

U posljednja 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite uputivši apel mladima koji su boravili u noćnim klubovima da po povratku s godišnjeg odmora izbjegavaju kontakt sa starijima

U posljednja 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite uputivši apel mladima koji su boravili u noćnim klubovima da po povratku s godišnjeg odmora izbjegavaju kontakt sa starijima.

– Tijekom jučerašnjeg dana u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 349 osoba, zabilježili smo 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a još je osam osoba ozdravilo, kazala je zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić na konferenciji za medije.

Kod 15 osoba moguće je izlaganje virusu na godišnjim odmorima, za osam slučajeva je negativna epidemiološka anamneza, a šest su kontatki s prethodno pozitivnim osobama.

Šikić je izvijestila da su novozarađeni prvenstveno mlađa populacija koja je boravila u noćnim klubovima odnosno na mjestima većih okupljanja takvog tipa. Uputila im je poruku da, ukoliko su bili u noćnim klubovima i na većim okupljanjima na godišnjem odmoru, nakon povratka kući izbjegavaju kontakt sa starijim ukućanima i članovima obitelji, te da se jave liječnicima ukoliko imaju simptome.

– Problem nisu godišnji odmori, nego su problem rizična ponašanja na godišnjim odmorima, pa apleiram na poštivanje fizičke distance, nošenje maske na godišnjim odmorima i redovito pranje i dezinfekciju ruku, dodala je Šikić.