ZAČINI: Đumbir, popularni ginger koji ide u sve – od variva do slatkiša, pa čak i kao pivo!
Đumbir je jedan od najpopularnijih začina suvremene gastronomije. Na tržište dolazi kao gomoljasti korijen, neoguljen ili oguljen, čitav, ili samljeven. Osim u kulinariji kao začin jelima, zbog svojih znanstveno dokazanih ljekovitih značajki, rabi se i kao lijek.
U botaničkoj klasifikaciji pripada obitelji Zingiberaceae, koja također uključuje važne začine poput kurkume i kardamoma. Đumbir potječe iz pomorske jugoistočne Azije i jedan je od prvih začina koji je izvezen iz Azije, koji je u Europu stigao trgovinom začina, a koristili su ga stari Grci i Rimljani. Danas svjetska proizvodnja đumbira iznosi 3 milijuna tona, od čega se čak trećina proizvede u Indiji.
Zahvaljujući svojoj globalnoj imperijalnoj politici Englezi prvi omasovili uporabu đumbira. Englesko podrijetlo riječi “ginger” uvuklo se u mnoge europske jezike od sredine 14. stoljeća, od staroengleskog pojma gingifer.
Đumbir je vrlo popularan začin koji se koristi u cijelom svijetu; bilo da se koristi za začinjanje jela ili kao lijek, potražnja za đumbirom u cijelom svijetu bila je dosljedna kroz povijest. Đumbir se rabi kao začin za razne vrste hrane kao što su povrće, slatkiši, gazirana pića, kiseli krastavci i alkoholna pića.
Đumbir je mirisni kuhinjski začin, čiji su mladi sočni i mesnati blagog okusa. Često se kisele u octu ili šeriju kao međuobrok ili kuhaju kao sastojak mnogih jela. Mogu se umočiti u kipuću vodu za pripremu čaja od đumbira, kojem se može dodati med. Čaj od đumbira potiče metabolizam, potpomaže izgaranje masti i djelotvorno pridonosi redukcijskim dijetama. Od đumbira se može napraviti slatkiš ili vino od đumbira.
Đumbirov plod je vlaknast i gotov suh, no sok od korijena đumbira često se koristi kao začin u indijskim receptima i čest je sastojak kineske, korejske, japanske, vijetnamske i mnogih južnoazijskih kuhinja za aromatiziranje jela kao što su plodovi mora, meso i vegetarijanska jela.
Svježi đumbir može se zamijeniti mljevenim đumbirom u omjeru šest prema jedan, iako se okusi svježeg i sušenog đumbira ponešto razlikuju. Suhi korijen đumbira u prahu obično se koristi kao aroma za recepte kao što su medenjaci, kolačići, krekeri i kolači, pivo od đumbira i pivo od đumbira. Ušećereni đumbir ili kristalizirani đumbir, poznat u Velikoj Britaniji kao „đumbir iz stabljike“, korijen je kuhan u šećeru dok ne omekša i predstavlja vrstu slastica. Svježi đumbir se može oguliti prije jela. Za dugotrajnije skladištenje, đumbir se može staviti u plastičnu vrećicu i ohladiti ili zamrznuti.