ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Klasično jelo koje grije dušu i topi se u ustima

U kombinaciji s pirjanim keljom, ovo jelo spaja tradiciju i hranjivost, a posebno se voli u hladnijim danima kada tražimo utjehu u toplom, zasitnom obroku. Bilo da ih pripremate za obiteljski ručak ili želite podsjetiti na klasične zagrebačke okuse, faširanci s keljom neizostavan su dio svakog domaćeg jelovnika. To je jelo koje će obožavati mlađi članovi vaše obitelji, ali i oni stariji će počistiti tanjure da im gotovo neće trebati pranje.
Recept
Sastojci za 4-6 osoba:
Za faširance:
2 velike žemlje
100 ml mlijeka
750 g mljevenog mesa
½ glavice luka
1 jaje
1 žlica sjeckanog peršina
100 g krušnih mrvica
Za kelj:
1 glavica mladog kelja
1 glavica ljubičastog luka
150 g mrkve
3 režnja češnjaka
150 g sušene slanine
200 g bijelog graha iz konzerve
Također:
300 ml ulja za prženje
Sol i mljeveni crni papar
Priprema
Listove kelja narežemo na veće komade, a češnjak nasjeckamo. Žemlje narežemo na kockice, stavimo ih u zdjelu, malo ih posolimo, prelijemo mlijekom i ostavimo da omekšaju. Mljeveno meso stavimo u zasebnu zdjelu, dodamo mljeveni crni papar, malo soli, protisnemo češnjak, dodamo sjeckani luk, sjeckani peršin, jedno jaje te sve zajedno dobro izmiješamo.
Dobivenu smjesu vlažnim dlanovima prvo oblikujemo u okruglice, a zatim u faširance koje uvaljamo u krušne mrvice. U visoki lonac ulijemo malo ulja, dodamo na kolutiće narezanu mrkvu i sjeckani ljubičasti luk, malo posolimo sastojke i pirjamo dok malo ne omekša.
Potom dodamo bijeli grah iz konzerve, režnjeve češnjaka narezane na listiće, kelj i sušenu slaninu, te sve zajedno prelijemo vodom, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri po prilici pola sata. Za to vrijeme u zasebnoj tavi ugrijemo ulje za prženje i faširance povremeno okrećući pržimo zlatno žute boje. Gotove faširance i kelj poslužimo još vruće.