ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Donosimo recept za krautfleke

Osnova jela je jednostavna: tjestenina i kiseli kupus. Ipak, upravo u toj jednostavnosti krije se čar – karamelizirani kupus, lagano zapečen luk i mekana, domaća tjestenina spoj su koji pruža utjehu i toplinu doma. Iako ih se danas rjeđe može naći na jelovnicima restorana, krautfleki i dalje žive u domaćim kuhinjama, osobito u kontinentalnim krajevima Hrvatske.
Recept za krautflekiće (flekice sa zeljem)
Sastojci:
300 g flekica (četvrtasta tjestenina, može i domaća ili kupovna)
400 g kiselog kupusa (sitno narezanog)
1 glavica luka
2 žlice svinjske masti ili ulja
sol i papar po ukusu
1 žličica mljevene crvene paprike (po želji)
prstohvat šećera (za ublažavanje kiselosti kupusa)
po želji: malo slanine, kobasice ili čvaraka

Screenshot/YouTube
Priprema
Skuhaj tjesteninu (flekice) u posoljenoj vodi prema uputama, ocijedi i sačuvaj malo vode od kuhanja. Na masti ili ulju lagano poprži sitno sjeckani luk dok ne postane staklast, pa zlatno-smeđi. Dodaj naribani ili sitno nasjeckani kiseli kupus. Ako je previše kiseo, možeš ga isprati pod vodom i ocijediti. Dinstaj ga polako 20–30 minuta na laganoj vatri. Po potrebi dodaj malo vode. Za bolji okus možeš dodati prstohvat šećera i žličicu mljevene crvene paprike.
Po želji, dodaj narezanu slaninu ili kobasicu, koje si prethodno kratko popržio. One jelu daju dubinu i pojačavaju okus. Na kraju dodaj kuhane flekice i sve zajedno lagano promiješaj. Po potrebi dolij malo vode od kuhanja da jelo bude sočnije. Kratko sve zajedno proprži, začini solju i paprom po ukusu, i posluži toplo.
Savjet: Ako želiš dodatnu hrskavost, možeš krautflekiće zapeći 10 minuta u pećnici, posute s malo čvaraka ili krušnih mrvica.