ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Donosimo recept za pravi grenadir marš

Iako vrlo skroman po sastojcima, grenadir marš može biti iznimno ukusan kada se dobro začini i pripremi s puno pažnje. Prži se luk do karamelizacije, dodaje kuhani krumpir i tjestenina, pa sve zajedno preprži uz crvenu papriku i po potrebi malo čvaraka ili slanine. U siromašnijim kućanstvima služio je kao glavno jelo, dok je danas često nostalgičan povratak jednostavnijoj kuhinji naših baka.
Ovo jelo savršeno prikazuje filozofiju “malo, ali fino” – uz nekoliko osnovnih sastojaka može se napraviti topli, domaći obrok koji grije dušu i vraća u djetinjstvo.
Recept za grenadir marš
Sastojci (za 4 osobe):
500 g krumpira
300 g tjestenine (najčešće rezanci ili makaroni)
1 veća glavica luka
2–3 žlice ulja ili masti
1–2 žličice mljevene slatke paprike
Sol i papar po ukusu
Po želji: češnjak, peršin, čvarci, slanina ili kiseli krastavci za prilog
Priprema:
Skuhaj krumpir u ljusci dok ne omekša (oko 20–25 minuta). Kad je kuhan, ocijedi, ohladi i oguli. Nareži ga na kockice ili ploške.
Tjesteninu skuhaj u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedi i sačuvaj malo vode od kuhanja. Na ulju ili masti poprži sitno nasjeckani luk dok ne postane zlatno-smeđi (oko 10 minuta). Za jači okus možeš dodati i jedan sitno sjeckani češanj češnjaka pred kraj.
Dodaj mljevenu papriku i brzo promiješaj (pazi da ne zagori jer postaje gorka). Ubaci narezani krumpir i kuhanu tjesteninu. Sve zajedno dobro promiješaj da se sastojci sjedine i upiju luk i začine.
Po potrebi dodaj malo vode od tjestenine ako je presuho. Začini solju i paprom po ukusu. Možeš dodati i malo sitno sjeckanog peršina. Po želji posluži s kiselim krastavcima, salatom od kupusa ili kiselim vrhnjem.