IMAMO RECEPT

Zaboravite na makarone sa sirom – ovaj alpski klasik s lukom i sirom će vas oboriti s nogu

Špecle sa sirom i lukom tradicionalno su jelo njemačke, austrijske i švicarske kuhinje, poznato i pod nazivom Käsespätzle. Riječ je o rustikalnom, zasitnom jelu koje potječe iz regije Švapske i često se naziva "alpskom verzijom mac and cheese".
špeclee Foto: Screenshot/YouTube

Kombinacija mekanih domaćih rezanaca, bogatog sira koji se lijepo topi i slatkastog karameliziranog luka stvara pravo jelo za utjehu – savršeno za hladnije dane ili kad vam treba kalorijska bomba koja grije iznutra.

Nekad su špecle bile hrana za siromašnije slojeve, jer zahtijevaju jednostavne i jeftine sastojke, no danas su delicija koja se poslužuje i u najboljim restoranima alpskog područja. Svaka obitelj ima svoju verziju, neki dodaju pancetu ili špek, a neki i malo vrhnja za dodatnu kremoznost. Bez obzira na varijantu, špecle sa sirom i lukom sinonim su za domaću kuhinju i neodoljivi okus djetinjstva za mnoge srednjoeuropljane.

Recept za špecle sa sirom i lukom

Sastojci za domaće špecle (4 porcije):

400 g glatkog brašna
4 jaja
150 ml mlijeka ili vode
Prstohvat soli

Za preljev:

300 g ribanog tvrdog sira (npr. ementaler, gouda, trapist)
2 velika luka
50 g maslaca ili ulja
Svježi peršin ili vlasac za posipanje (po želji)
Sol i papar po ukusu

Foto: Screenshot/YouTube

Priprema špecli

Zamijesite tijesto: U velikoj zdjeli umutite jaja, mlijeko i sol. Postupno dodajte brašno dok ne dobijete gusto, ljepljivo tijesto. Treba biti gušće od tijesta za palačinke.

Zakuhajte vodu: U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu.

Formiranje špecli: Tijesto se protiskuje kroz specijalnu spravu za špecle ili kroz grubo sito izravno u kipuću vodu. Ako nemate spravu, možete ih “strugati” s daske nožem ili žlicom.

Kuhanje: Kad špecle isplivaju na površinu, kuhajte ih još 1-2 minute, a zatim ih ocijedite.

Foto: Screenshot/YouTube

Priprema luka i sira

Karamelizirajte luk: Na tavi zagrijte maslac ili ulje, dodajte tanko narezani luk i pirjajte ga na laganoj vatri dok ne postane zlatno smeđi i mekan (oko 15-20 minuta).

Miješanje: Špecle pomiješajte s naribanim sirom dok je sve još vruće, tako da se sir lijepo rastopi.

Dodajte luk: Preko svega rasporedite karamelizirani luk. Posolite, popaprite i po želji pospite svježim peršinom ili vlascem.

Posluživanje: Špecle sa sirom i lukom najbolje su dok su tople, a sjajan su prilog uz pečenja ili bogat samostalan obrok uz salatu od kupusa ili zelene salate.

Gastro
Hrvatska