Zaboravite na brašno, evo što kuhari koriste za pohanje ribe
Kuhari sve češće koriste gustin umjesto brašna za pohanje jer gustin stvara tanji i hrskaviji sloj koji bolje zadržava vlagu ribe i sprječava da upije previše ulja.
Gustin omogućava zlatno-smeđu boju i smanjuje apsorpciju ulja, čineći jelo zdravijim i manje masnim.
Također, gustin je bez glutena, što ga čini izvrsnim izborom za osobe s intolerancijom na gluten ili one koji preferiraju lakša jela.
Korištenjem gustina, kuhari stvaraju inovativna jela koja su privlačna gurmanima i onima koji traže zdravije opcije.
Sastojci:
- 1 kg ribe po izboru
- 200 g gustina
- 3 žličice soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- drugi začini po izboru
- ulje za prženje
Priprema:
Ribu izrežite na komade, posolite i ostavite u frižideru. Ovo je najbolje napraviti dan ranije, ali može se i nekoliko sati prije prženja.
Gustin stavite u zdjelu, dodajte jednu žličicu soli, papar, češnjak i ostale začine po izboru. Sve dobro spojite. Ulje ulijte u dublju posudu, dovoljno da riba može “plivati” u njoj, i dobro zagrijte.
Izvadite ribu iz hladnjaka, svaki dio dobro uvaljajte u smjesu od gustina, a zatim spuštajte u vruće ulje.
Ako je potrebno, okrenite ribu nekoliko puta da se ravnomjerno prži sa svih strana.
Prženu ribu poslužite uz krumpir ili neku drugu salatu koja se slaže s ovim specijalitetom, prenosi net.hr.