Za unaprjeđenje predškolskog odgoja više od 177 milijuna kuna

Projektom su pokrivene gotovo sve županije

Igor Kralj/PIXSELL

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uručeno je 75 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja obrazovanja sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda vrijednih više od 177 milijuna kuna za provedbu projekata.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako se time želi poslati poruka koliko su važni mladi, predškolski odgoj i koliko je bitno da što veći broj djece bude uključen u dječje vrtiće, osobito između treće i šeste godine.

Napomenuo je kako je na projektu surađivalo više ministarstava, Državni zavod za demografiju i Hrvatski zavod za zapošljavanje te da su njime pokrivene gotovo sve županije, osim njih par koje će biti naknadno na idućem natječaju.

– U proteklih pet godina mandata smo za 56 posto djece iznad tri godine koji su uključeni u vrtiće došli na 71,5 posto, a zajednički cilj mora biti da dođemo na više od 90 posto, To ćemo učiniti politikom većeg ulaganja i izdvajanja za predškolsko obrazovanje, poručio je premijer Plenković.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako do 2026. namjeravaju povećati vrtićke kapacitete za 22.000 mjesta i učiniti ih dostupnijima na čitavom području RH uz istodobno ravnomjernu raspodjelu, budući u nekim općinama uopće nema dječjih vrtića.

Podsjetio je da će se reforma provesti na način da se uvede najmanje dvije godine, a obavezno barem jedna godina predškolskog odgoja u vrtićima prije polaska u osnovnu školu kako bi djeca mogla što uspješnije nastaviti školovanje. Procjenjujemo da će nam za to trebati dodatnih oko 2000 radnih mjesta, dodao je Fuchs.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako za usluge koje pružaju RH i jedinice lokalne samouprave u ruralnim područjima postoji određen nedostatak, ali se kroz ESF i Europski fond za ruralni razvoj podržava izgradnju vrtića i produženi boravak i sve usluge povezane s predškolskim odgojem. Tako želimo ispuniti ciljeve koje smo postavili u strateškim dokumentima, dodao je  Aladrović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar ocijenio je kako se radi o jednom od vrlo važnih projekata koji se financira iz ESF-a, a tiče se socijalnih usluga koje se pružaju diljem Hrvatske te da se njime omogućava olakšavanje obiteljskog i poslovnog života. Dodao je kako su za projekt  pripremali natječaju dokumentaciju, sklapali ugovore i da kontroliraju provedene aktivnosti.