Za razvoj lokalne samouprave osigurano 749 milijuna kuna

Ovo je dosad najveći iznos za jedinice lokalne i područne samouprave te prihvatljive korisnike sredstava EU fondova

Robert Anić/PIXSELL

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je najavu za pet poziva koji će se financirati u 2021. sa 749 milijuna kuna, što je dosad najveći iznos za jedinice lokalne i područne samouprave te prihvatljive korisnike sredstava EU fondova.

Pozivi će biti otvoreni od 15. prosinca, a usmjereni su na razvoj otoka u iznosu 14 milijuna kuna, održivi razvoj lokalne zajednice u iznosu 65 milijuna kuna, podršku brdsko-planinskim područjima u iznosu 25 milijuna kuna i regionalnom razvoju u iznosu 15 milijuna kuna.

Najviše novca, odnosno 630 milijuna kuna, namijenjeno je za program sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za čija se sredstva mogu prijaviti jedinice lokalne i područne samouprave, pravne osobe u njihovom većinskom vlasništvu ili suvlasništvu te ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne i područne samouprave.

U pripremi su i pozivi za Program ulaganja u infrastrukturu vjerskih zajednica i Program poboljšanja infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.