Za istraživanje i razvoj dodijeljeno 43 milijuna kuna

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisano je deset ugovora za istraživanje, razvoj i inovacije kojima se hrvatskim visokoškolskim ustanovama dodjeljuje oko 43 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Sandra Šimunović/PIXSELL

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisano je deset ugovora za istraživanje, razvoj i inovacije kojima se hrvatskim visokoškolskim ustanovama dodjeljuje oko 43 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

– U posljednje tri godine hrvatska znanost je iz europskih fondova povukla više od šest milijardi kuna što je 20 puta više od prethodnog razdoblja. Nikada nije bilo više novaca u znanosti. Važno je da se on svrsishodno iskoristi, poručila je tim povodom ministrica Blaženka Divjak.

Tako je Centar za istraživanje, razvoj i inovacije Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu dobio projekt vrijedan 2.5 milijuna kuna, Centar za istraživanje i razvoj sigurnog i održivog izgrađenog okoliša Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu projekt od 4.78 milijuna kuna, a Centar za napredne materijale i prevlake Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu 1.3 milijuna kuna za pripremu projektne dokumentacije.

Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku sklopio je ugovor za projekt vrijedan 9.1 milijuna kuna, Hrvatsko katoličko sveučilište 1.1 milijuna kuna za projekt znanstvene infrastrukture Instituta za kompleksne sustave, a Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu 4.1 milijuna kuna za infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobio je 1.8 milijuna kuna za uspostavu i opremanje Centra za napredna istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima, Biomedicinsko istraživačko središte Šalata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 9.1 milijuna kuna, Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu 7.9 milijuna kuna te Centar pametnih urbanih i ruralnih prostora Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1.2 milijuna kuna za inovativna urbanistička i arhitektonska rješenja za povećanje energetske učinkovitosti u tradicijskim i zaštićenim cjelinama.