Za energetsku obnovu obiteljskih kuća osigurano 142 milijuna kuna

Poziv za energetsku obnovu odnosit će se na sve obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, a osnovni uvjet je da se radi o legalno izgrađenim objektima

Natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća bit će objavljen u lipnju, a za tu namjenu osigurano je 142 milijuna kuna, izvijestio je na sjednici Vlade ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Najavio je da će poziv biti objavljen u lipnju kako bi građani imali barem dva mjeseca za prikupljanje dokumentacije te kako bi krajem ljeta počeli s prijavama. Poziv za energetsku obnovu odnosit će se na sve obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, a osnovni uvjet je da se radi o legalno izgrađenim objektima, rekao je Štromar na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o izmjeni i dopuni programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Donošenjem te odluke, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će objaviti javni poziv u kojem će detaljno biti navedeni prihvatljivi uvjeti i potrebna dokumentacija za prijavu. Program energetske obnove obiteljskih kuća pripremljen je i ranije, no postupak je bio odgođen zbog koronavirusa, podsjetio je Štromar.

-Ovo je dugo očekivan projekt, dosad smo energetski obnovili velik broj vrtića, škola, bolnica i drugih javnih ustanova i stambenih zgrada, a sada imamo najjednostavniju proceduru za privatne kuće, što će zasigurno iskoristiti velik broj građana- rekao je, dodajući da će, osim kvalitetnijih životnih uvjeta, obnova za građane značiti i niže troškove režija.

Iako je natječajem predviđeno 142 milijuna kuna, Štromar vjeruje, a kaže da je to i intencija Vlade, da će u skoroj budućnosti za ovaj projekt biti osigurana i dodatna sredstva, prema broju prijava i stvarnim potrebama.

-Naime, radi se o direktnoj pomoći građanima u podizanju kvalitete života- zaključio je Štromar.

Kako stoji u odluci Vlade, s osiguranih 142 milijuna kuna sufinancirat će se energetska obnova za dvije ciljne skupine korisnika – ranjive skupine građana u riziku od energetskog siromaštva, te za sve ostale građane vlasnike obiteljskih kuća. Pritom, za građane koji su u opasnosti od energetskog siromaštva predlaže se financiranje investicije u cijelosti, za tu skupinu korisnika kani se izdvojiti 20 posto ukupno raspoloživih sredstava, ili 28,4 milijuna kuna, pri čemu bi se obnovilo 115 obiteljskih kuća građana iz navedene kategorije.

Za sve ostale vlasnike obiteljskih kuća energetska obnova bi se sufinancirala u vrijednosti 60 posto iznosa ukupne investicije, a sredstvima sufinanciranja u iznosu od 113,6 milijuna kuna bi se obnovilo 1.234 obiteljskih kuća.

Po podacima iz obrazloženja, investicija u energetsku obnovu 1.349 obiteljskih kuća iznosi ukupno 217,7 milijuna kuna.