VZO Rugvica svijetli primjer dobrovoljnog vatrogastva

-Vatrogasna zajednica Općine Rugvica svijetli je i ogledni primjerak naše Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije za kojom bi svi trebali krenuti i na koji način bi trebali raditi te izvršavati svoje zadaće- izjavio je zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek na redovnoj izvještajno sjednici Skupštine Vatrogasne zajednice Općine Rugvica održanoj u subotu u Donjoj Gredi kod domaćina DVD-a Donja Greda.

Povrlišek je uputio prisutnim članovima Skupštine VZO-a Rugvica te gostima i uzvanicima pozdrave predsjednika i zapovjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije te zahvalio predstavnicima VZO-a Rugvica na izuzetno korektnom radu i suradnji s VZZŽ, kao i svim vatrogascima rugvičkoga područja na predanom radu i odricanju za dobrobit drugih.

Istaknuo je kako je rad VZO-a izuzetno dobro prepoznati i honoriran od načelnika Općine Rugvica što je istaknuo i sam načelnik Mato Čičak napomenuvši kako može reći samo riječi hvale za rad zajednice i novo vodstvo koje je prošle godine izabrano te odličan rad i ostvarene rezultate koje je Općina popratila kroz povećanje doznačenih financijskih sredstava kako kroz rebalans prošle godine tako i kroz povećanje proračuna za ovu godinu. Načelnik M. Čičak je pohvalio nastojanja VZO-a za nabavu vozila, ali i rad s vatrogasnim podmlatkom što se vidi kroz njihove uspješne rezultate.

I upravo rad s odjeljenjima djece i mladeži je ono čime se može pohvaliti VZO Rugvica budući da je DVD Sop Hrušćica županijski prvak s odjeljenjem djece ženske, a DVD Ježevo se s ostvarenim trećim mjestom ženskog odjeljenja mladeži na županijskom natjecanju plasiralo na državno natjecanje, kao i sa zapaženim rezultatima odjeljenja DVD-a Rugvica, DVD-a Svibovski Otok, DVD-a Oborovo, DVD-a Savski Nart i DVD-a Novaki Oborovski na istom županijskom natjecanju.

VZO Rugvica je planirala jedanaest točaka aktivnosti u 2017. godini i kroz opširno izvješće tajnice VZO-a Rugvica M. Mihordin prezentiran je ostvareni plan u više od tih zacrtanih jedanaest točaka s obzirom na to da su se tijekom godine odradile i druge aktivnosti i suradnje na zajedničkim projektima s obrazovnim institucijama na svom području (Osnovna škola Rugvica, vrtić DIDI), kulturnim udrugama (udruga Savski lađari, Opći sindikat MUP-a Vatrogasci, KUD Tančec), nositeljima humanitarne djelatnosti (HGSS, Crveni križ Dugo Selo, Caritas…) te Općinom Rugvica (Dani Općine i dr.). VZO Rugvica podupirala je manifestacije i aktivnosti kako sama tako i kroz uključivanje svih jedanaest dobrovoljnih vatrogasnih društava udruženih u zajednicu pa su, uz njih, odrađeni svi vidovi vatrogasne djelatnosti iz Zakona o vatrogastvu od intervencija i aktivnosti uz pregled i nabavu opreme preko preventivnih aktivnosti do humanitarnih akcija.

Članovima društava su podijeljene potvrde o osposobljenosti pružanja prve pomoći nakon uspješne suradnje s Crvenim križem Dugo Selo, a S. Povrlišek dodijelio je zamjeniku zapovjednika VZO-a i zapovjedniku DVD-a Rugvica S. Vrabecu uvjerenje o osposobljenosti za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima te DVD-u Rugvica motorole od župana Zagrebačke županije.

Predsjednik VZO-a Rugvica Dražen Vlahović zahvalio je svim gostima i uzvanicima na dolasku te na uspješnoj suradnji, kao i DVD-ima na ostvarenim rezultatima te čestitao nadolazeći blagdan Uskrsa. Ujedno, uputio je riječi zahvale prethodnom predsjedniku i zapovjedniku VZO-a Rugvica na pomoći prilikom preuzimanja vođenja kao i novom vodstvu zajednice na odrađenim aktivnostima s obzirom na njegovu odsutnost tijekom nekoliko mjeseci zbog zdravstvenih razloga. „Pozivam Vas na zajedništvo i da budemo složni i zadovoljni u daljnjim aktivnostima, u kojima imamo potporu načelnika Općine Rugvica na čemu se zahvaljujem te se nadamo nastavku takvog zajedničkog uspješnog rada i realizaciji nabave neophodnog vozila.“

Članovi Skupštine VZO-a Rugvica jednoglasno su prihvatili detaljno izvješće o radu VZO-a u 2017. godini (rad Predsjedništva, Zapovjedništva, Nadzornog odbora, Suda časti, nadležnih povjerenstava i Kluba veterana) te su jednoglasno usvojili plan rada i financijski plan za 2018. godinu. Prošla je godina pokazala, zaključeno je, kako VZO Rugvica uz raspoloživa sredstva može ostvariti odnosno realizirati sve planirane aktivnosti, pa i više od toga, pri čemu nije umanjen ni jedan od segmenata obavljanja vatrogasne djelatnosti imajući uvijek na umu, kako je to naglasio zamjenik predsjednika VZZŽ-a S. Povrlišek, da „vatrogasci nikad nisu pitali kome gori već gdje gori i uvijek se vrate izvršene zadaće“ na dobrobit mještana u sredinama u kojima djeluju. (TEKST I FOTO: Dugoselka kronika)