Vladimir Bregović: Moramo biti odgovorni i svojim sportskim primjerom doprinijeti kako bi što prije zajednički prevladali ovu krizu

Ovom prilikom Vladimir Bregović ekskluzivnu za 01portal progovara o posljedicama koje epidemija koronavirusa u Hrvatskoj već sada ima na kompletan sport u Zagrebačkoj županiji.

Vladimir Bregović koji dužnost predsjednika Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije obnaša od 2009. godine. Ovom prilikom ekskluzivnu za 01portal progovara o posljedicama koje epidemija koronavirusa u Hrvatskoj već sada ima na kompletan sport u Zagrebačkoj županiji.

Evo što o toj tematici kaže naš sugovornik;

„Gospodarske mjere i ekonomske politike koje donosi Vlada Republike Hrvatske, koje su apsolutno nužne i opravdane, s ciljem potpore hrvatskom gospodarstvu i spašavanju što većeg broja radnih mjesta su restriktivnog karaktera u odnosu na naplatu poreza, doprinosa i „parafiskalnih davanja“, a to će neminovno dovesti do smanjenja prihoda na nivou lokalne i regionalne uprave i samouprave. To znači da će budžeti općina, gradova i županije jednim dijelom ostati bez svojih izvornih sredstava za punjenje njihovih proračune. Dakako, da će se upravo na tim lokalnim i regionalnim tijelima samouprave donositi također mjere kojima će se „rezati“ troškovi koji nisu trenutno od primarnog interesa.

U ovim ipak izvanrednim okolnostima u kojima se zapravo nalazi hrvatska država bilo bi poželjno kad se ne bi povlačili u startu radikalni potezi prema sportu, kulturi i drugim javnim potrebama. Naime, od mjera koje će provoditi određena lokalna uprava uvelike će ovisiti i daljnji razvoj sporta na tom području. I dok se prvi val smanjenja prihoda za sport još može kratkoročno rješavati jer klubovi u sadašnjem trenutku nemaju prevelikih troškova jer se natjecanja ne održavaju, a trenira se individualno. Međutim, ostali su troškovi „hladnog pogona“ kao i primanja trenera koji su zaposleni te hranarine i naknade igrača za individualne treninge koji će se očito naći pod režimom škara. Također, potrebno je napomenuti da je problem i stručnog trenerskog kadra koji funkcionira putem članarina, hoće li ustrajati u ovim teškim trenucima, ili će pak svoje egzistencijalne probleme rješavati u budućem razdoblju izvan sporta. Gubitak kvalitetnog trenerskog kadra neumitno donosi i stagnaciju sportskih rezultata, a time i sporta u cjelini.

Apeliram da se financijske i druge mjere na razini općina, gradova i županije donose razumno i dugoročno gledajući za razvojnu sportsku perspektivu jer nam je u interesu da opstanu klubovi od najnižega ranga natjecanja pa do onih vrhunskih sportaša. Naime, upravo se najveći dio svih sportskih aktivnosti na nivou Županije odvija u manjim sportskim klubovima dok je svega 10 posto ili još manje, sportaša na vrhunskoj razini, od kojih se očekuju medalje na međunarodnim natjecanjima i olimpijskim igrama, a kojima Županija već godinama pruža potporu. Gubitkom malih klubova gubimo bazu za razvoj uspješnih sportaša koji su najbolji ambasadori Zagrebačke županije na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Međutim, isto tako smo svjesni težine trenutka u kojem se nalazi hrvatsko društvo i da ćemo kao sportaši podnijeti svoj dio tereta i da će nam se smanjiti financijska sredstva. Stoga moramo biti odgovorni i svojim sportskim primjerom doprinijeli kako bi što prije zajednički prevladali epidemiju koronavirusa kao društvo i vratili se svakodnevnim treninzima, natjecanjima i na kraju normalnom životu za svakog građanina naše Domovine. Vjerujem da će se naći optimalna rješenja u interesu hrvatskog sporta i da će sport doživjeti što manje stresa, gubitka sportaša i stručnog kadra ili gašenja klubova jer sportaši uvijek daju najviše od sebe kad je to najpotrebnije.

Naglašavam da ćemo u okviru Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije djelovati u najvećoj mogućoj mjeri kako da sačuvamo sportske potencije naše Županije. U ovom trenutku je najvažnije da se svi držimo uputa naših stožera za civilnu zaštitu i ostanemo doma. Sportaši od uvijek znaju što znači stega i odricanje te ovim putem pozivam sve sportaše i sportske djelatnike Zagrebačke županije da svojim primjerom pokažu kako se ponaša u kriznim situacijama.“

Napomenimo samo da je Vladimir Bregović bio gradonačelnik grada Vrbovca od 2005. do 2017. te da je itekako dobro upućen u funkcioniranje lokalne samouprave i financiranje sporta. Istodobno kao predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza od 2009. također je upoznat i sa funkcioniranjem sporta po nacionalnim savezima, ali i na državnoj razini jer kao delegat Zagrebačke županije sudjeluje u radu Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora.

Zdenko Brezarić