Vlada dala zeleno svjetlo izmjenama Zakona o civilnim stradalnicima i Zakona o braniteljima

Civilnim se žrtvama želi pružiti pravnu sigurnost, a braniteljima ubrzati postupak ostvarivanja statusa ratnog vojnog invalida

Davorin Višnjić/PIXSELL

Novim Zakonom o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, koji je Vlada sa sjednice uputila Hrvatskome saboru na raspravu, civilnim se žrtvama želi pružiti pravnu sigurnost, dok izmjenama Zakona o braniteljima ubrzava postupak ostvarivanja statusa ratnog vojnog invalida.

– Tijekom izrade ovog zakonskog prijedloga, kvalitetno smo surađivali s udrugama koje predstavljaju civilne stradalnike. Želimo pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima pružiti i civilnim stradalnicima, to je dug naše države prema nevinim žrtvama Domovinskog rata, rekao je Medved predstavljajući nacrt konačnog prijedloga zakona.

Zakonom su propisani uvjeti i procedura za ostvarivanje statusa i prava kako bi se osiguralo da prava iz zakona ostvaruju samo nevine žrtve Domovinskog rata.

– Izričito je propisano da statuse i prava iz ovog zakona ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku, naglasio je ministar.

Dodao je kako će određene mjere prilagoditi potrebama korisnicima kako bi one u potpunosti rezultirale planiranim učinkom, odnosno ubrzavanjem postupka ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.