Visoki upravni sud ukinuo odluku o mjeri roditelj odgojitelj

Zagrebački gradonačelnik poručio je kako neće odustati od gradnje vrtića i revidiranja mjere

Marko Lukunić/PIXSELL

Visoki upravni sud odlučio je da je odluka Grada Zagreba o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj nezakonita.

Peteročlano sudasko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu ukinulo je izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je donio Grad Zagreb, ocijenivši da osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti.

– Razočarani smo odlukom suda, vidjet ćemo koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. Zadovoljni smo što je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja, rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare i nadodao:

– Ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde kuna u proračunu imamo zamrznuto sljedećih desetak godina. To je ‘kvaka 22’, nedovoljni su kapaciteti za dječje vrtiće zato što je u zadnjih pet godina 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj odgojitelj nego na izgradnju vrtića.

Tako nikad ne bi mogli povećati kapaciteti vrtića, kazao je dodajući kako čekaju odluku za koju vjeruje da će im dati manevarski prostor za smanjenje naknada i time osiguravanje novca za izgradnju dječjih vrtića. Poručio je kako neće odustati od gradnje vrtića i neće odustati od revidiranja mjere.

– To da možemo mijenjati odluku nije na kraju osporio sud, iako su cijelo vrijeme različiti politički akteri tvrdili da se to ne smije mijenjati jer su to stečena prava. Očito se može mijenjati, i mi ćemo to itekako mijenjati, poručio je Tomašević.

Što se tiče rebalansa gradskog proračuna, prvo moraju vidjeti koliki manevarski prostor imaju za promjenu same naknade.