Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada drugi je muzej takvog tipa u Hrvatskoj

Iz Udruge Prijatelji baštine naglašavaju da se radi o muzeju zajednice, svakodnevne komunikacije, istraživanja te razmjene znanja

Udruga Prijatelji baštine, otvorila je Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada, drugi muzej takve vrste u Hrvatskoj nakon Virtualnog muzeja karlovačke industrije.

Ivanić-Grad se ovim projektom uspješno priključuje drugim gradovima u Hrvatskoj (Sisak, Rijeka, Zagreb, Labin, Karlovac ) koji već nekoliko godina istražuju i prezentiraju industrijsku baštinu. Iz udruge naglašavaju da se radi o muzeju zajednice, svakodnevne komunikacije, istraživanja te razmjene znanja.

Cilj muzeja je prezentirati bogatu industrijsku baštinu ivanićkog kraja i okolice koja se intenzivno razvija nakon 2. svjetskog rata zahvaljujući otkrićima nafte i zemnog plina. Trenutno se u virtualnom muzeju nalazi 200 predmeta i planira se daljnje prikupljanje i prezentiranje novih predmeta kroz cijelu 2020.godinu što uključuje predmete, fotografije i video materijale. Članovi udruge su profesionalci iz društveno humanističkih znanosti (muzeolozi, povjesničari umjetnosti, arhitekti itd.) te svoj rad u udruzi odrađuju volonterski.

Virtualni muzej dio je projekta Industrijska baština Ivanić-Grada koji je u 2019. uključivao nekoliko zanimljivih aktivnosti: 10-dnevna međunarodna volonterska radionica “Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine” u suradnji s u udrugama; European Heritage Volunteers i Culture Hub Croatia i prezentaciju primjera dobre prakse očuvanja industrijske baštine u Hrvatskoj i Sloveniji (Interpretacijski centar industrijske baštine Sisak – Holandska kuća, Centar za industrijsku baštinu Rijeka, Virtualni muzej karlovačke industrijske i Virtualni muzej rudarstva iz Trbovlja u Sloveniji).