Vinarija Tomac ugostila tradicionalnu diplomatsku berbu, u vinogradu i predsjednik Milanović

Berba rajnskog rizlinga okupila je na Plešivici pedesetak veleposlanika i konzula

Robert Anić/PIXSELL

Pedesetak veleposlanika i konzula našlo se danas s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem u vinogradu i vinariji obitelji Tomac kod Jastrebarskog na tradicionalnoj diplomatskoj berbi rajnskog rizlinga koje će se koristiti u proizvodnji vina Rockstar.

Jedan od razloga da se posjeti baš ova vinarija je to što je prva na Pleševici dobila ekološki certifikat, što znači da proizvodi vino u skladu s najvišim okolišnim standardima, i time je pokazala smjer ostalim proizvođačima u tom vinorodnom kraju.

– Malo nas je suša devastirala, ali je na kraju sve dobro ispalo. Moramo se sada posvetiti podrumima u kojima ćemo, nadam se, proizvesti vrhunska vina, kazao je osnivač vinarije Zvonimir Tomac i naglasio da je Plešivica jedan od najboljih vinogradarskih krajeva u Hrvatskoj.

– Vinari iz ove male regije su mukotrpno uvjeravali potrošače da su njihova vina autentična i kvalitetna i danas nema ozbiljnijeg restorana u Hrvatskoj koji nema nekoliko vina s Plešivice, a poslužuju se i diljem svijeta, dodao je voditelj vinarije Tomislav Tomac.

Milanović smatra ono što se dogodilo na Plešivici i u obitelji Tomac jako dobar i željeni obrazac za hrvatski turizam.

– To je manja količina i viša kvaliteta, što samim time opravdana višu cijenu. Valja se, dakle, usredotočiti i na kvalitetu i prepoznatljivost jer, koliko god da proizvedemo, jedan pekinški restoran to popije u jedno dopodne, rekao je.