Vili Beroš: Epidemiološka situacija će nam signalizirati da je vrijeme za popuštanje mjera

Ministar se osvrnuo i na tragične slučajeve na Murteru i Rogotinu, rekavši kako je epidemija koronavirusa znatno promijenila funkcioniranje zdravstvenog sustava, no da službe Hitne pomoći moraju svoju funkciju adekvatno izvršavati

POOL

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar zdravstva Vili Beroš, ponajprije se osvrnuo na dva smrtna slučaja na otoku Murteru i Rogotinu kod Ploča, koja su, prema tvrdnjama obitelji, posljedica nedolaska Hitne pomoći. Kako je rekao, epidemija koronavirusa znatno je promijenila funkcioniranje zdravstvenog sustava, no da službe Hitne pomoći moraju svoju funkciju adekvatno izvršavati. 

– Reći da zdravstveni sustav funkcionira uobičajeno – to ne bi bilo istina. Nalazimo se u jeku epidemije koja je znatno promijenila funkcioniranje zdravstvenog sustava. Međutim, naše upute su vrlo jasne. Službe Hitne pomoći moraju svoju funkciju adekvatno izvršavati.

Na pitanje je li se mogao spriječiti “ulazak” koronavirusa u domove za starije i nemoćne, ministar je poručio da se prvo moraju utvrditi svi detalji te da je bilo iluzorno očekivati kako bolest neće ući u zdravstveni i sustav domova jer su to mjesta sklona infekcijama, ali je pritom naglasio važnost žurne reakcije epidemiološke službe.

Zdravstveni djelatnici neće biti zakinuti za plaće

Na pritužbe zdravstvenih djelatnika da su dobili manje plaće, iako su radili cijeli mjesec, ministar je rekao da nitko za svoj rad neće biti zakinut.

– Ako se ustanovi da netko nije dobio adekvatnu plaću, a odradio je određenu satnicu, isto će mu biti nadoknađeno, istaknuo je Beroš te nadodao:

– Nitko tko radi svoj posao pošteno neće biti zakinut za svoju plaću. To neću dozvoliti.

Ukidanje mjera zaštite ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji

Kada je riječ o ukidanju mjera zaštite od koronavirusa, ministar je poručio da će ih se ukidati postupno, ali tek kada za to dođe vrijeme.

– Epidemiološka situacija je ono što će nam signalizirati da je vrijeme za popuštanje mjera. Iako danas imamo 50 novooboljelih, i to je brojka koja je savršena i da nam je netko rekao prije mjesec dana da ćemo imati ovakve brojeve, vjerujem da bi svi bili presretni, no mjesta za opuštanje apsolutno nema, komentirao je Beroš te upozorio da izvjesni odmaci od preporučenog ponašanja mogu to itekako kompromitirati.