VIDEO/ VINCEKOVO U GLAVNICI DONJOJ – Zagrebački vinogradari i vinari „zbudili“ trsek

Grad Zagreb u suradnji s Vinogradarsko-vinarskom udrugom Zagrebačko vinogorje organizirao je tradicionalno obilježavanje blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinara

Grad Zagreb u suradnji s Vinogradarsko-vinarskom udrugom Zagrebačko vinogorje organizirao je tradicionalno obilježavanje blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinara.

Nakon što je župnik Župe Moravče Mladen Sinković blagoslovio vinograd, u rezanju i zalijevanju trsa vlasniku vinograda Željku Buči pridružili su se gradonačelnik i predsjednik udruge Zagrebačko vinogorje Stjepan Škrapec.

-Dragi prijatelji, vinogradari, vinari i svi naši gosti, zahvaljujem se na odazivu. Slavimo sv. Vinka zaštitnika vinograda i vinara- rekao je predsjednik Udruge Stjepan Škrapec.

Uz Martinje, Vincekovo je najveći blagdan vinogradara u Hrvatskoj kada se, uz svečanu ceremoniju blagoslova, obilazi vinograd i režu grančice trsa koje se stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor, a trs se »krsti« starim vinom te ga se ukrasi suhim mesom koje simbolizira želju za dobrim urodom.