Održana pokazna vježba

VIDEO/FOTO: Svetonedeljska civilna zaštita spremna za sve izvanredne situacije


Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje i Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje spremni su za sve izvanredne situacije te zajedničkim nastupom učinkovito rješavanju situacije u cilju zaštite građana
Sveta Nedelja: Pokazna vježba na jezeru Kipišće Zeljko Hladika/PIXSELL

Na jezeru Kipišće, u nedjelju je održana pokazna vježba u kojoj su sudjelovali Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje i Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje. Pokazne vježbe vatrogasne zajednice i stožera civilne zaštite pružaju priliku za simulaciju stvarnih situacija i testiranje operativne spremnosti timova za hitne situacije. Kroz njih sudionici mogu identificirati nedostatke u planiranju i izvođenju te ih ispraviti prije nego što se stvarna krizna situacija dogodi.

-Uz sve redovne vježbe koje se kontinuirano obavljaju, današnja u sklopu obilježavanja sv. Florijana, je pokazna vježba kojom se provjerava spremnost i zajednička koordinacija. Kao grad, stalno ulažemo u vatrogastvo, a najnovijim – kupnjom vozila za DVD Rakitje, opremili smo sva društva s novim modernim vozilima. Tako smo spremni da jednog dana postanemo profesionalna vatrogasna postrojba pod okriljem države- istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec i dodao kako su gradska ulaganja svake godine sve veća jer su i potrebe sve jače i češće.

-Prošle godine smo imali rekordan broj intervencija, čak preko 800, s tim da smo imali i prijetnje poplave, a niti jedna kuća nije stradala. Za njihov trud i zalaganje smo zahvalni, a oni su dokazali da ih trebamo maksimalno dobro opremiti kako bi i u budućnosti bili pripravni na nedaće- zaključio je Zurovec.

Ovakve vježbe su temelj za izgradnju otpornih i sigurnih zajednica koje su sposobne učinkovito reagirati na izazove koje donose različite prirodne i ljudske katastrofe. Tema pokazne vježbe je bila akcident u cestovnom prometu, tehnička intervencija i radovi na vodi.

-Odabrali smo jezero i popodnevni termin kako bismo uključili i javnost te da im pošaljemo poruku da su žurne službe u konstantnoj pripravnosti te da se vježbe odvijaju u kontinuitetu kako bi se naši sugrađani osjećali sigurno- rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak.

Ciljevi vježbe bili su uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih snaga VZG-a Sveta Nedelja, koordinacija i sustav vođenja i zapovijedanja operativnim snagama, uvježbavanje zajedničkog nastupa postrojbe opće namjene CZ Sveta Nedelja i VZG Sveta Nedjelja te provjera dostatnosti kapaciteta, sposobnosti operativnih snaga, opremu i sredstava VOC Sveta Nedelja za rad na izdvojenom mjestu.

-Sudjelovalo je oko 50-ak pripadnika službi, osam vozila i čamac. Simulirali smo tri potencijalna incidenta, a posebno su atraktivni bili ronioci koji su prošle godine prošli posebne obuke spašavanja na vodi- istaknuo je Deak.

Prema zamišljenom scenariju, došlo je do prometne nesreće cisterne za prijevoz opasnih tvari i četiri osobna automobila. Uslijed prometne nesreće dvije osobe su pale u jezero Kipišće. Očevidac nesreće o događaju obavještavaju žurne službe. VOC Sveta Nedelja po zaprimanju dojave upućuje vatrogasne snage na mjesto intervencije.

-U tri sektora smo izveli sve predviđene aktivnosti vođenja intervencija za sve operativne snage te sve elemente vođenja i zapovijedanja od samog izlaska na intervenciju preko procjene rizika, analiza pa sve do samih spašavanja- rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje Ivan Štimac.

Sve predviđene aktivnosti uspješno su izvršene: zaustavljeno je curenje opasne tvari, postavljen je dekontaminacijski šator, unesrećeni iz četiri osobna automobila su spašeni, te je spašen unesrećeni na vodi izvlačenjem.

Vježba je dio Plana vježbi civilne zaštite Grada Svete Nedelje za ovu godinu. Ovo je bila prilika za procjenu opreme i resursa koji su potrebni u slučaju kriznih situacija te omogućuju planiranje budućih ulaganja i poboljšanja. Dodatno, na ovaj način se promiče svijest o važnosti pripravnosti i preventivnih mjera među stanovništvom i lokalnom zajednicom. Ljudi stječu znanje o postupcima evakuacije, pružanju prve pomoći i ponašanju u kriznim situacijama, što može spašavati živote.

Događanja
Sveta Nedelja