VIDEO/FOTO: Ivanić-Grad dobio memorijalnu sobu Povijesne postrojbe koja je zapucala iz topa u spomen na Đuru Deželića

Uz otvaranje memorijalne sobe, Povijesna postrojba izvela je povijesni pucanj na platou šetnice uz rijeku Lonju u čast znamenitog Ivanićana Đuru Deželića na čiju inicijativu kao gradskog vijećnika Grada Zagreba Grički top s kule Lotrščak u Zagrebu od 1. siječnja 1877. svakodnevno označava podne
DSC_7802

Ivanić-Grad Dan grada slavi 8. lipnja, no zbog epidemije koronavirusa, ovogodišnja proslava u nešto je drugačijem obliku. Nakon što je 8. lipnja otvoren Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator te predstavljeni budući projekti značajni za razvoj grada, svečanost u povodu Dana grada nastavljena je danas.

Uz polaganje vijenca na Spomenik poginulim braniteljima iz Domovinskog rata, svečano je otvorena i memorijalna soba Povijesne postrojbe Ivanić-Grad, koja je smještena u zgradi Vijećnice.

Uz gradonačelnika Javora Bojana Leša, predsjednika Skupštine Zagrebačke županije Matu Čička, svečanosti je nazočila i ministrica Kulture Nina Obuljen Koržinek.

-Zaista lijep prikaz suvremene povijesti s ovim povijesnim postrojbama- kazala je ministrica Nina Obuljen Koržinek, koja se i prva upisala u knjigu dojmova koja se nalazi u memorijalnoj sobi.

Kako je istaknuo Ivica Kozjak iz Povijesne postrojbe 10. satnija Ivanić, mjesto na kojem se nalazi memorijalna soba mjesto je i nekadašnje carske i kraljevske vojarne.

-Naša je udruga osnovana zahvaljujući gradonačelniku Javoru Bojanu Lešu i potpori Grada s ciljem održavanja i očuvanja tradicije naše vojne prošlosti, jer mi kao grad imamo slavnu vojnu prošlost i tradiciju- istaknuo je Kozjak.

Uz otvaranje memorijalne sobe, Povijesna postrojba izvela je povijesni pucanj na platou šetnice uz rijeku Lonju u čast znamenitog Ivanićana Đuru Deželića na čiju inicijativu kao gradskog vijećnika Grada Zagreba Grički top s kule Lotrščak u Zagrebu od 1. siječnja 1877. svakodnevno označava podne.

Događanja
Grad
Hrvatska
Ivanić-Grad
Multimedija
Zagrebačka županija