VIDEO/FOTO: Dugoselski vinari i njihovi gosti obilježili Vincekovo

Predsjednik dugoselske Udruge vinogradara i vinara Boris Mahač okitio je trs kobasicama i špekom, a potom i odrezati tri grane loze, koje je potom gradonačelnik Nenad Panian zalio vinom

U Gradskom vinogradu na Martin Bregu Vinogradarsko-vinarska udruga „Terra Sancti Martini“ organizirala je proslavu Vincekova. Sveti Vinko jedan je od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti.

Bez obzira na studen, dubok snijeg ili katkad i raskvašenu zemlju, toga se dana mora doći do trsa, kako bi gazda mogao odrezati nekoliko trsova. Orezani se trs potom obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se na njega izvjese kobasice i špek, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Sve je to po pučkoj navadi praćeno pjesmom i svirkom, koje nije nedostajalo niti u Gradskom vinogradu gdje su za pjesmu i svirku bili zaduženi članovi KUD-a Preporoda, dok su ceremoniju Vincekova predvodili Josip Kulaš i Željko Melić.

-Danas objavljujemo kako počinju radovi u vinogradu. To je prvi god kako kažu naši stari ljudi kad se u vinogradu počinje rezati i raditi svi ostali radovi- istaknuo je Josip Kulaš, otkrivši nam kako se u Dugom Selu obred Vincekova obavlja prema Križevačkim štatutima iz 16. stoljeća.

Kako je bilo u Gradskom vinogradu pogledajte u našoj galeriji fotografija.