VIDEO/FOTO: 1. Velikogorička topnička bojna na Društvenom domu u Bukevju dobila spomen ploču

31. obljetnica iskorištena je i za promociju pjesme koja na najbolji mogući način opisuje ratni put 1. Velikogoričke topničke bojne
DSC_5666

Prije 31 godinu, točnije 22. veljače 1992. u Bukevju je osnovana 1. Velikogorička topnička bojna, koja je upravo u Društvenom domu u Bukevju lani u travnju proslavila 30-tu godišnjicu osnivanja. Tada se rodila i ideja o postavljanju spomen ploče na Društveni dom koja će kao trajni spomenik podsjećati na osnivanje 1. Velikogoričke topničke bojne.
Spomen ploča danas je i službeno otkrivena, a čast da to učine pripala je prvom ratnom zapovjedniku Prve velikogoričke topničke bojne Stjepanu Dijaneževiću i državnom tajniku Ministarstva hrvatskih branitelja Darku Nekiću.

-O 1. Velikogoričkoj topničkoj bojni sve je već rečeno. Važno je da smo otkrili ovu spomen ploču, jer to je nešto trajno što će svjedočiti o ratnom putu ove postrojbe- rekao je državni tajnik Nekić.

1. Velikogorička topnička bojna dala je veliki doprinos u obrani Hrvatske na liniji bojišnice na Kupi, u oslobađanju vojarne u Buni, ali i u svim ostalim akcijama u kojima su njezini članovi sudjelovali.

-Ova postrojba može biti ponosna na sve što je učinila. Ova postrojba između ostaloga, vođena je i Božjom rukom od prvog dana, jer nitko od naših pripadnika nije poginuo niti je teže ranjavan. To je bio plod predanog rada, stege, znanja, visoke upućenosti i Božje volje, jer to nam je uvijek trebalo- istaknuo je prvi ratni zapovjednik Prve velikogoričke topničke bojne Stjepan Dijanežević, čijom zaslugom je nastao i pjesnički recital koji najbolje opisuje ratni put ove postrojbe.

-Razmišljajući o našem ratnom putu došao sam na ideju da to uglazbimo u čemu su mi pomogli moji dragi prijatelji Stjepan Vitez i Zoran Jakunić. Svaka riječ ima svoju težinu i značenje- naglasio je Dijanežević.

Na današnjoj premijeri u Bukevju tekst je pročitao Anđelko Jurenić uz pratnju tamburaške sekcije Ogranka seljačke sloge Buševec.

Za postavljanje spomen ploče na Društvenom domu zasluge idu i Općini Orle, koja je uz ovu postrojbu od prvog dana.

-Šta reći na sve ovo. Pjesma te malo dirne, kao i cijela ova priča. Najmanje što smo mi mogli napraviti bila je ova spomen ploča, koja će tu ostati vječno- poručio je načelnik Općine Orle, Ervin Vujica.

Obljetnici su između ostaloga nazočili i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar te predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović.

Događanja
Grad
Hrvatska
Općina
Orle
Velika Gorica
Zagrebačka županija