Prilagodba klimatskim promjenama

Velikoj Gorici više od 300 tisuća eura za projekt “Zeleni laboratorij”

Uz izgradnju pješačkih staza i sadnju zelenila, projekt obuhvaća i aktivnosti poput skupljanja kišnice i edukacije najmlađih
Zagreb: Svečano uručivanje ugovora za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama Luka Stanzl/PIXSELL

Grad Velika Gorica danas je potpisao ugovor o sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o sufinanciranju provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina, davanjem sredstva pomoći. Velika Gorica svoj projekt nazvala je “Zeleni laboratorij”, jer provodi niz različitih aktivnosti.

U to spada i projekt kojim se planira izgraditi pješačka staza kroz park u Cvjetnom naselju u Velikoj Gorici, uz sadnju zaštitnog zelenila, a za koji je izrađen projekt krajobrazne arhitekture. Izgradnjom pješačke staze omogućit će se pješačko kretanje i ulazi u park. Postavit će se slavine kod sportskog kombiniranog igrališta u Kolarevoj ulici te u Buševcu u blizini dječjeg igrališta, iza Doma kulture. Ledana kraj Centra za posjetitelje kod Muzeja Turopolja dobit će novi zeleni krov.

Predviđeno je sakupljanje kišnice s krova zgrade jedne osnovne škole u podzemnom rezervoaru. Ovaj pilot projekt u narednom će se periodu replicirati i na druge gradske objekte što će u konačnici, dovesti do smanjenje potrošnje vode pri održavanju zelenih javnih površina, rasadnika te sportskih i rekreacijskih površina. U samom dvorištu škole, novo zasađena stabla snabdijevat će se vodom sustavom kap na kap. Zasadit će se 541 stablo uz prometnice, postojeće parkove, u dvorištima osnovnih škola te na dječjim igralištima.

U sklopu projekta provest će se i edukacije učenika svih osmih razreda goričkih osnovnih škola, a kako bi se i građani upoznali s projektom i potrebom održavanja stabala nakon njihove sadnje, održat će se dodatno i edukacije građana o klimatskim promjenama i mjerama prilagodbe. Projekt je procijenjen na 460 tisuća eura, a Fond će financirati 80 % prihvatljivih troškova natječaja, odnosno nešto više od 300 tisuća eura.

Događanja
Velika Gorica