Velika Gorica, Samobor, Sveta Nedelja i Stupnik top 20 prema ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika

U Zagrebačkoj županiji u 2018. godini je, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište imalo 8.589 poduzetnika, kod kojih je bilo zaposleno 60.182 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 6,3 posto.

Poduzetnici županije ostvarili su u 2018. godini ukupne prihode u iznosu od 54 milijarde kuna (10,6 posto više u odnosu na 2017. godinu), ukupne rashode od 51,7 milijardi kuna (9,5 posto više), dobit razdoblja u iznosu od 2,8 milijardi kuna (12,7 posto više), gubitak razdoblja od 894,2 milijuna kuna (31,9 posto manje) te neto dobit nešto manju od 1,9 milijardi kuna (61,3 posto više). Bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu povećane su u odnosu na prethodnu godinu za 13,1 posto. Uvoz je povećan za 8,6 posto, a izvoz za 9,3 posto s tim da je trgovinski deficit 5,4 milijarde kuna. Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.646 kuna što je 4,2 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Zagrebačka županija je u odnosu na druge županije na drugom mjestu prema ukupnim prihodima poduzetnika, a na trećem mjestu prema neto dobiti, prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih i prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih. Prema broju zaposlenih je na četvrtom, a prema broju poduzetnika na petom mjestu.

Velika Gorica, Samobor, Sveta Nedelja i Stupnik su među top 20 gradova i općina na razini Hrvatske prema ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika. Najveće prihode i dobit među poduzetnicima sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji ostvario je LIDL Hrvatska iz Velike Gorice, a isto društvo je imalo i najviše zaposlenih. Po visini ostvarenih prihoda izdvajaju se još PIK Vrbovec iz Vrbovca i Medical intrade iz Svete Nedelje.

Najveći izvoznik je Hrvatska kontrola zračne plovidbe iz Velike Gorice.