Pokazali najnoviji podaci

Velika Gorica i Dugo Selo gradovi s najbržom fiksnom internetskom vezom

Grad s najbržom medijalnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u siječnju je bio Zagreb, zatim Velika Gorica na drugom mjestu, dok se na trećem mjestu našao grad Dugo Selo
1000076886

Tko više uopće može zamisliti život bez interneta? Malo tko, budući da informacije i podaci svijetom putuju nevjerojatnim brzinama, a pristup svim mogućim podacima jednostavniji je nego ikad.

Internet nam je u mnogočemu olakšao život, što zasigurno mogu reći osobe koje ovo čitaju iz udobnosti svoga stana od kuda rade na daljinu.

Jeste li se ikada pitali gdje je u Hrvatskoj najbrži, a gdje najsporiji Internet? Gdje se na toj listi nalazi Slavonija i tvoj grad pronađi u ovom članku.

Brzine interneta u Hrvatskoj

Kada se promatra brzina interneta važno je napraviti razliku između toga koliko je brz mobilni internet i fiksni internet, odnosno širokopojasne mreže, budući da se radi o dvije veoma oprečne stvari.

Prema podacima koje nudi Kompare.hr Hrvatska se po brzini preuzimanja podataka na mobilnoj mreži nalazi na visokom 21. mjestu u svijetu. Prema podacima za siječanj 2024. godine medijalna brzina preuzimanja podataka na mobilnoj mreži u Hrvatskoj iznosila je 92,51 MBPS (Megabits per second) što nas stavlja u sam vrh Europe ali i svijeta.

Promatramo li brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži Hrvatska prema podacima za siječanj 2024. godine zauzima 80. mjesto u svijetu s brzinom od 63,41 MBPS što nas stavlja u podređen položaj prema većini ostalih europskih zemalja.

Najbrži i najsporiji Internet u Hrvatskoj

U ovome tekstu radi lakše usporedbe i veće dostupnosti podataka kao parametar usporedbe brzine interneta u Hrvatskoj u obzir je uzet podataka za brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži.

Grad s najbržom medijalnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u Hrvatskoj za siječanj 2024. godine bio je grad Zagreb s brzinom preuzimanja od 134,33 MBPS, na drugom mjestu našao se grad Velika Gorica s prosječnom brzinom od 133,94 MBPS, dok se na trećem mjestu našao grad Dugo Selo s prosječnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži do 128,54 MBPS.

S druge strane kada promatramo najsporije brzine preuzimanje podataka na fiksnoj internetske mreži u Hrvatskoj, za isto razdoblje, grad s medijalnim najsporijim fiksnim internetom bio je grad Đakovo s brzinom od 26,39 MBPS. Nakon njega na listi najsporijih našli su se Križevci s brzini od 31,80 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Dubrovniku s brzinom od 35,23 MBPS.

Brzine interneta u Hrvatskoj komentirao je Krunoslav Kovačević, stručnjak za telekomunikacije iz Kompare.hr:

– U 2023. svi teleoperateri unaprijedili su svoju infrastrukturnu mrežu i omogućili još većem broju kućanstava pristup internetu s još većim brzinama preuzimanja podataka. Mnogi građani još uvijek ne znaju da imaju pristup optičkoj instalaciji koja u njihovom domu može značajno povećati brzinu ali i stabilnost interneta, stoga bih preporučio da istraže koja im je tehnologija dostupna, a pogotovo onima koji žive u gradovima s nižim brzinama interneta.

Aktualno
Dugo Selo
Hrvatska
Velika Gorica