Gradonačelnik Krešimir Ačkar predstavio proračun

Velika Gorica dobiva rekordni proračun veći od 122 tisuće eura, gradonačelnik Ačkar najavio besplatne vrtiće i prijevoz

2024. bit će godina izgradnje kapitalnih projekata na području grada
20231130_150846

Uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, na kojoj će se pred vijećnicima pronaći najvažniji gradski akt – proračun za 2024. gradonačelnik Krešimir Ačkar održao je konferenciju na kojoj je javnost upoznao s proračunom. Proračun koji će se naći pred vijećnicima predložen je u iznosu od 122.076.290,00 eura, dok je ovogodišnji proračun manji za 29 milijuna eura.

-Ovo je najveći proračun u povijesti Grada Velike Gorice. Radi se o vrlo optimističnom, ali realnom proračunu, koji je temeljen na rastu gospodarstva i plaća u Hrvatskoj, investicijskim aktivnostima i novim doseljenjima- kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar, zahvalivši se još jednom Valdi i ministarstvima na odličnoj suradnji tijekom cijele godine.

Najavljeni brojni kapitalni projekti

Kako se moglo čuti 2024. bit će godina izgradnje kapitalnih projekata na području grada.

-Nastavljamo s izgradnjom novih vrtića u Kolarevoj ulici u krilu VG Goričanke čime nastavljamo s povećanjem vrtićkih kapaciteta, gradimo dvije nove škole. Uz školu u Dubrancu, koja će imati i manju vrtićku skupinu, tu je i škola u Kurilovcu sa sportskom dvoranom. Također, započinje izgradnja prvog centra za starije osobe, izgradnja autobusnog terminala i cestovne infrastrukture. Uz to, nastavljamo podizati sigurnost u prometu gradnjom novih nogostupa, a tu je i modernizacija javne rasvjete- nastavio je predstavljati proračun gradonačelnik Ačkar, najavivši povećanja sredstava na svim poljima od vatrogastva, kulture pa do sporta. Osim toga povećanje sredstava predviđeno je i za sve gradske Javne ustanove.

-Povećavamo sredstva za male komunalne akcije mjesne samouprave, nastavljamo sa stipendiranjem učenika i studenata, a osigurana je i pomoć za sve srednjoškolce. Zadržavamo dosadašnju razinu socijalnih izdvajanja za novorođenčad i umirovljenike. Povećano financiranje svih gradskih zajednica koje su žila kucavica našeg grada. Također, značajna sredstva izdvajamo za projekte energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša-kazao je gradonačelnik, najavivši i radosnu vijest za sve roditelje.

Od 1. rujna besplatan vrtić

-Od 1. rujna roditelji će biti oslobođeni plaćanja dječjeg vrtića, čime realiziramo predizborno obećanje o besplatnim vrtićima-naglasio je Ačkar.

Osim besplatnih vrtića, Velikogoričani bi od sljedeće godine trebali imati i besplatan prijevoz, budući da se radi na uvođenju novog javnog prijevoza na područje Velike Gorice.

-Radi se o lokalnom prijevozu i novim linijama koje su naši sugrađani tražili. Treba naglasiti kako će ZET nastaviti voziti prema Zagrebu na svim direktnim linijama koje smo imali do sada- pojasnio je gradonačelnik Ačkar.

S prvim danom 2024. u Velikoj Gorici ukida se i prirez od 12 posto, što će na svojim plaćama osjetiti svi građani. Sve to, uvjeren je gradonačelnik naići će na odobravanje Gradskog vijeća, čiji su vijećnici podržali gradonačelnika i zamjenika na današnjoj konferenciji, kao i pročelnici te direktori gradskih poduzeća.

Politika
Velika Gorica