Varaždinski i međimurski župan jačaju suradnju, a žele i bolju prometnu povezanost

Varaždinska i Međimurska županija žele bolju prometnu povezanost izgradnjom brzih cesta, ali i jačanje suradnje u gospodarstvu i obrazovanju, složili su se župani Anđelko Stričak i Matija Posavec na sastanku u Varaždinu

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Varaždinska i Međimurska županija žele bolju prometnu povezanost izgradnjom brzih cesta, ali i jačanje suradnje u gospodarstvu i obrazovanju, složili su se župani Anđelko Stričak i Matija Posavec na sastanku u Varaždinu.

Varaždinski župan i domaćin susreta Anđelko Stričak kazao je da je “dobar susjed uvijek pri ruci i prvi priskoči u pomoć”. Rijeka Drava, dodao je, povezuje dvije županije te podsjetio kako su Mura, Drava i Dunav prošle godine proglašeni rezervatom biosfere.

-Ta područja bi trebala dobiti programe zaštite i upravljanja, te će nam i to biti točka dobre suradnje- rekao je Stričak.

Spomenuo je i suradnju na području obrazovanja, gdje Varaždinska županija ima puno iskustva s dva centra kompetentnosti i nizom centara izvrsnosti. Kao ono što spaja izdvojio je i prometnice.

-Najmanje brzih cesta je izgrađeno na sjeveru Hrvatske i svi uviđamo koliko su nam potrebne- upozorio je varaždinski župan naglasivši da intenziviraju aktivnosti na realizaciji brze ceste od Varaždina prema Ivancu i Lepoglavi.

Međimurska županija, dodao je, gura ono što je njima bitno – istočnu obilaznicu Nedelišća, i nakon toga bismo trebali naći spojnu točku tih dviju brzih cesta.

-Osim što ćemo rasteretiti promet iz naseljenih mjesta, dići ćemo sigurnost prometa na višu razinu- ustvrdio je Stričak.

Međimurski župan Matija Posavec napomenuo je da cestom od Čakovca do Varaždina dnevno prođe 20.000 vozila.

-Obilaznica nam je to od vitalnog i prometno-infrastrukturnog značaja. Ovo nije samo interes Međimurske županije, to je interes i Varaždinske županije- kazao je Posavec.

Govoreći o suradnji dviju županija u obrazovanju, međimurski je župan rekao da ovaj tjedan otvaraju Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu.

-To je projekt vrijedan više od 50 milijuna kuna, u koji su uključene i obrazovne institucije s područja Varaždinske županije- dodao je.

Posavec je rekao i kako sadašnja globalna situacija daje priliku za razvoj gospodarskih zona, formiranje zajedničkih kao i dovođenje industrija, poput automobilske.

-Sjever Hrvatske je najproduktivniji hrvatski kraj i naravno da imamo što reći o produktivnosti našeg stanovništva, kvaliteti radne snage i odnosu prema gospodarstvu ‘business friendly županija’, kao što su Međimurska i Varaždinska- zaključio je Posavec.