Valentini Pereglin i svjetsko priznanje za fair play

Iz Međunarodnog fair play odbora u Hrvatski olimpijski odbor stigla je obavijest da je sjajnoj 26-ogodišnjoj sportašici iz vrbovečke Dubrave dodijeljena svjetska diploma za fair play "Pierre de Coubertin - Čin poštene igre"

Trofejna hrvatska samostreličarka Valentina Pereglin dobitnica je još jednog prestižnog priznanja za fair play potez iz 2019. godine. Iz Međunarodnog fair play odbora u Hrvatski olimpijski odbor stigla je obavijest da je sjajnoj 26-ogodišnjoj sportašici iz vrbovečke Dubrave dodijeljena svjetska diploma za fair play “Pierre de Coubertin – Čin poštene igre”.

Podsjetimo, u kolovozu prošle godine na 20. SP-u u samostrelu field u ruskom Uljanovsku Pereglin je netom joj uručenu srebrnu medalju odmah po silasku s pobjedničkog postolja proslijedila suparnici iz Njemačke, svjesna da je sudačkim previdom dobila dva nezaslužena boda. U takvom raspletu ostala je i bez bronce, na uvijek nezahvalnom četvrtom mjestu, ali osvojila je divljenje sportskog svijeta za uistinu raritetan čin sportske i ljudske korektnosti.

U obrazloženju odluke Vijeća Međunarodnog fair play odbora stoji da je njezina gesta prepoznata kao uzorno promicanje fair playa u svijetu sporta.

To je već četvrto priznanje Valentini Pereglin za prošlogodišnji fair play potez, nakon plakete Međunarodnog samostrelskog saveza, godišnje Nagrade za fair play Hrvatskog olimpijskog odbora i nedavnog priznanja Europskog fair play pokreta. Za njezine međunarodne kandidature zaslužan je Hrvatski fair play odbor, na čelu s predsjednicom Danirom Bilić.

Iako je Međunarodni fair play odbor običavao na završnim godišnjim svečanostima uručivati nagrade zaslužnicima, zbog pandemije koronavirusa ovogodišnja svečana dodjela odgođena je za 2021. godinu.