Uvodi se vodik u zagrebački javni gradski prijevoz

Projekt ima za cilj uvođenja flote od 20 gradskih autobusa s pogonom na vodik te odgovarajuće infrastrukture za punjenje na području grada Zagreba

Grad Zagreb

Na ZET-ovom Autobusnom pogonu u Podsusedu potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji Grada Zagreba i INE te Grada Zagreba i Zagrebačkog električnog tramvaja kojim se potpisnici obvezuju na blisku suradnju na uvođenju vodika kao ekološki prihvatljivog goriva za čista i energetski učinkovita vozila u voznom parku ZET-a.

Potpisnici sporazuma zajednički će raditi na razvoju prvog projekta uvođenja flote od 20 gradskih autobusa s pogonom na vodik te odgovarajuće infrastrukture za punjenje na području grada Zagreba, kao i na razvoju detaljnog programa primjene vodikovih tehnologija i gorivnih članaka. Ovaj projekt dio je sveobuhvatnog doprinosa klimatskoj neutralnosti Republike Hrvatske, odnosno Europske unije.

– Ovaj projekt je početak snažnog investicijskog i modernizacijskog ciklusa za ZET u kontekstu promicanja čistih i održivih tehnologija bez emisija – u potpunosti u skladu sa svim lokalnim i nacionalnim strategijama i odrednicama na temu, kazala je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Inače, ZET-ovu autobusnu flotu trenutno čini 441 autobus, prosječne starosti 10,9 godina koji godišnje prijeđu oko 29 milijuna kilometara.