Utvrda Medvedgrad otvara vrata za posjetitelje

Novi Centar za posjetitelje bit će otvoren 22. listopada
utvrda medvedgrad Jurica Galoić/PIXSELL

Novi Centar za posjetitelje Medvedgrad bit će otvoren 22. listopada, najavili su iz Parka prirode Medvednica istaknuvši da je dovršena rekonstrukcija te povijesne utvrde iznad Zagreba u sklopu projekta čija je vrijednost 38 milijuna kuna.

Riječ je o projektu Poboljšanja posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica, u sklopu kojega su, među ostalim, obnovljene zidine utvrde Medvedgrad iz 13. stoljeća i tri objekta unutar zdanja – Mali, istočni i Veliki, zapadni palas te Južna kula.

Unutar zidina Medvedgrada uspostavljen je novi Centar za posjetitelje, a tu je i posebna ponuda za djecu s dva edukativna programa i interaktivnim dječjim igračkama te mozgalicama koje će omogućiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka prirode Medvednica.

U velikom, zapadnom palasu uređen je informacijski centar s info pultom i suvenirnicom te je postavljena muzejska izložba “Začarana povijest” koja interpretira povijest Medvedgrada i Medvednice. U malom, istočnom palasu je stalna muzejska izložba “Tajne drevne planine”, a sastoji se od srednjovjekovne smočnice i kazališta sjena. Objekt južna kula prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti i važnosti zaštićenog područja, a kreativni izlošci praćeni interpretacijskim tekstovima izvedeni su dijelom u kompleksnoj multimedijalnoj produkciji.

U Centru je otvoren i prostor na kojem se mogu odvijati razni programi, radionice, događanja i slično, istaknuli su iz Parka prirode Medvednica.

– Otvaranje Centra za posjetitelje svrstava Medvedgrad na turističku kartu Zagreba i šire okolice, izjavila je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Marina Popijač istaknuvši da se na projektu radilo posljednje 3,5 godine.

Većinu troškova projekta financiralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje je dodijelilo više od 24 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska