Više od 132 milijuna eura

Usvojen proračun Zagrebačke županije za 2024. godinu. Kožić najavljuje: Započinjemo niz novih projekata

Prijedlog proračuna podržalo je 29 vijećnika, njih 7 bilo je protiv, a 4 suzdržano
WhatsApp Slika 2023-11-27 u 13.11.25_fdb11992

Na 12. sjednici Županijske skupštine usvojen je prijedlog II. izmjena i dopuna proračuna Zagrebačke županije za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu.

Kako je izvijestio župan Stjepan Kožić, riječ je o tehničkom prijedlogu izmjena i dopuna proračuna. Rebalansom se proračun povećava za 3 milijuna i 97 tisuća eura, odnosno na 126.284.417 eura. Glavni razlog rebalansa, navodi Kožić, osiguravanje je sredstava za sanaciju šteta prouzročenih orkanskim nevremenom u srpnju te preraspodjela unutar upravnih odjela.

– Ovim bi se rebalansom vratila sva sredstva upravnim odjelima koja su bila preraspodijeljena Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, a u svrhu sanacije OŠ Đure Deželića u Ivanić-Gradu. Škola se nije mogla koristiti i hitno smo morali osigurati sredstva kako bi zatvorili financijsku konstrukciju. To smo napravili preraspodjelom kroz upravne odjele kako bi mogli započeti s pribavom dokumentacije, raspisom natječaja, a onda i ugovaranjem. Ovim izmjenama i dopunama vraćamo ta sredstva odjelima kojima smo uzeli za sanaciju ovog objekta.

Kožić: Proračun je razvojan, ostvariv i socijalno osjetljiv

U nastavku sjednice usvojen je prijedlog proračuna Zagrebačke županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu. Proračun za sljedeću godinu na razini je 132.158.125 eura, a povećanje se odnosi na izgradnju škola i sportskih dvorana vrijednih 31 milijun eura, većinom (20 milijuna eura) financiranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

– U proračunu nastavljamo s financiranje započetih projekata, ali i započinjemo niz novih. Iznosi kojima financiramo te projekte dosta su značajni i nadam se da će gospodarstvenici, poduzetnici, poljoprivrednici i žitelji Zagrebačke županije biti zadovoljni s investicijama koje planiramo provesti u 2024. godini, rekao je župan Kožić.

Za gospodarstvo i poduzetništvo izdvaja se oko 20 milijuna eura, dok su za poljoprivredu osigurana najveća sredstva do sada – 4 milijuna i 300 tisuća eura. Proračun, također podržava izgradnju Nacionalnog centra za starije osobe koji bi se gradio u Velikoj Gorici za što su planirana sveukupno tri milijuna eura u naredne dvije godine (milijun i pol svake godine).

– Značajna stavka u proračunu je dana na dio obnove javnih zgrada koje su stradale u potresu. To je negdje oko 17 milijuna i 700 tisuća eura, a time ćemo i sljedeće godine obnoviti broj javnih objekata koji su stradali na području Zagrebačke županije, rekao je Kožić napomenuvši i planove za zdravstvo:

– Ove ćemo godine izdvojiti oko 700 tisuća eura za nabavu vozila hitne medicine, ali i za druge pomoći u zdravstvu što je važno za funkcioniranje našeg Doma zdravlja.

Naposljetku, za funkcioniranje županijskog linijskog prijevoza osigurano je osam milijuna eura čime će mu se značajno povećati kvaliteta.

– Proračun je razvojan, ostvariv i socijalno osjetljiv. Svi stanovnici Zagrebačke županije osjetit će određeni pomak prema kvaliteti života na prostoru Zagrebačke županije.

Prijedlog proračuna podržalo je 29 vijećnika, njih 7 bilo je protiv, a 4 suzdržano. Također, odbijeni su amandmani oporbe pod opaskom da nisu spremni za usvajanje, ali da će se prijedlozi uzeti u obzir te u jednom trenutku, barem neki od njih, doći pred Županijsku skupštinu.

Politika
Zagrebačka županija