Usvojen Program preventivnih sistematskih pregleda branitelja

Za provedbu programa u ovoj godini je u državnom proračunu osigurano 10 milijuna kuna, za preglede 13 tisuća hrvatskih branitelja
vlada rh medved božinović Slavko Midžor/PIXSELL

Vlada je na sjednici usvojila Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za ovu godinu kojim se predlaže organizacija pregleda za hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta RH sudjelovali više od 100 dana, dragovoljce te hrvatske branitelje u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji, ako navedeno pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Program se kontinuirano provodi od listopada 2016. godine i do kraja prosinca prošle godine je radi prevencije i ranog otkrivanja kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih i onkoloških bolesti sistematskom pregledu pristupilo 67.437 branitelja, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo obradio je podatke za 56.363.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je više od 90 posto hrvatskih branitelja dobilo preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, kontrola ili daljnjeg tretmana specijalista, što ukazuje na potrebu daljnjeg provođenja programa.

Za provedbu programa u ovoj godini je u državnom proračunu osigurano 10 milijuna kuna, za preglede 13 tisuća hrvatskih branitelja.

Vlada je donijela i odluku kojom se Oružanim snagama RH odobrava prelazak granice radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u ovoj godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, a uporabu Oružanih snaga RH, na temelju zamolbe države pogođene požarom, nalagat će ministar obrane.

Hrvatska
Politika