Uštede i racionalizacija financija u korist sportskih udruga

Primarni je cilj da se sačuva djelovanje u amaterskim sportskim udrugama koje imaju i opće društveni značaj kazao je Jadranko Mijalić 

Epidemija koronavirusa potvrdila je mnoge raspukline u političkom i gospodarskom životu Hrvatske pa tako i na sportskom području. U kriznim vremenima donose se teške odluke koje trebaju voditi prema racionalnim rješenjima i općem boljitku društvene zajednice.

Evo jedne, koja je bila logična kada je Hrvatski nogometni savez 6. svibnja donio odluku da se više ne igraju prvenstvene utakmice u amaterskim ligama. Međutim, druga je loša što iz nogometnih liga nitko neće ispasti. Naime, uslijed smanjenja financijskih sredstava, koja se očekuje na jesen u klupske blagajne zbog loših gospodarskih učinaka, lige se istodobno povećaju s brojem klubova, što automatski znači skoro mjesec dana duže iduće natjecateljske sezone. Postavlja se logično pitanje: Tko će od klubova moći ili uspjeti podmiriti dodatne troškove sucima, delegatima, troškove treninga, naknade igračima, trenerima, sportskim djelatnicima, putovanja na utakmice, održavanje igrališta, sportskih objekata i općenito preživjeti iduću natjecateljsku sezonu?

U svezi ušteda i racionalizacije sportskih sredstva za bolje funkcioniranje sportskih društava svoja promišljanja iznio je bivši vrbovečki sportaš, sportski djelatnik, gospodarstvenik i političar Jadranko Mijalić.

-U sadašnje krizno vrijeme nužno je pomoći klubovima kako da opstanu, a da istodobno imaju u narednom razdoblju i uspješnu natjecateljsku sezonu. U doba kad će se logično na jesen smanjiti dotacije od strane lokalne uprave i samouprave, na drugoj strani trebaju se pronaći uštede i na nivou gradskih središta, županijskih saveza te od krovnih nacionalnih saveza. Dakako, da se pri tome i sama čelništva sportskih društava ili klubova moraju krajnje racionalno ponašati i skrbiti o svojem funkcioniranju i postavljati realne ciljeve koji su financijski ostvarivi. Uštede financijskih sredstava mogu biti kratkoročnog i dugoročnog karaktera pri čemu je primarni cilj da se sačuva djelovanje u amaterskim sportskim udrugama koje imaju i opće društveni značaj- kazao nam je Mijalić.

Inače, Jadranko Mijalić se kao svestrani sportaš bavio nogometom, judom i planinarstvom, dužnost predsjednika NK Vrbovec obnašao od 2005. do 2008. i od 2012. do 2015. te bio predsjednik Gradske zajednice športskih udruga grada Vrbovca. Inicijator izgradnje igrališta s umjetnom travom u sklopu vrbovečkog Gradskog stadiona koji je svečano otvoren 2008.

Na rukovodećim mjestima u bankarskom i gospodarskom sektoru godinama je radio u Vrbovcu, Lepoglavi, Varaždinu i Zagrebu. Utemeljitelj prve osnovane demokratske stranke HSLS-a u Vrbovcu 1990. čiji je bio zastupnik Hrvatskog sabora od 1990. do 1992. i od 2000. do 2003. U vrbovečkom političkom životu bio je nazočan skoro tri desetljeća kao gradski vijećnik koji je bio i predsjednik Gradskog vijeća grada Vrbovca. U svakom slučaju radi se čovjeku s bogatim životnim i sportskim iskustvom i znanjem, koji je ostavljao duboke i neizbrisive tragove u mnogim područjima vrbovečkog života, ali i na nacionalnom nivou.