Uskrs ipak bez kontrole privatnih okupljanja građana

Privatnu sferu ostavljamo na savjest građanima, poručio je ministar Božinović

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je kako ne treba očekivati da će inspektori tijekom Uskrsa kontrolirati privatna okupljanja građana, poručivši da će to ostaviti na savjest svakom od nas.

– Siguran sam da nakon više od godinu otkad je proglašena epidemija u Hrvatskoj svi znaju sve jer smo toliko puta sa svih razina ponovili što treba učiniti i koje su osnovne epidemiološke mjere, rekao je Božinović.

Ustvrdio je da je sad samo pitanje dobre volje i na neki način odgovornosti, ne samo za sebe nego i za druge, hoćemo li se tih mjera pridržavati.

Upitan hoće li postrožiti mjere za Uskrs s obzirom na to da će vjerojatno većina građana iskoristiti priliku za putovanja i povezivanja s obitelji, Božinović je rekao da to ulazi u privatnu sferu.

– Cijelo vrijeme govorimo da su takva okupljanja, pogotovo kad je više ljudi iz više obitelji epidemiološki rizična ali ne treba očekivati da će inspektori Civilne zaštite ili policija ulaziti u tu privatnu sferu niti će nadležne službe kontrolirati da li netko održava osobnu higijenu, nosi li masku u zatvorenom prostru i pridržava li se osnovnih mjera, kazao je.

Dodao je da će u onom dijelu koji su propisali provoditi inspekcije i nadzore, dok ono što je privatno ostavljaju na savjest svakom od nas. Cilj im je, uz zaštitu zdravlja i života ljudi, održivost zdravstvenog sustava.

– Vidimo da su oko nas u Europi bolnički sustavi prilično preopterećeni, a hoće li tako biti u Hrvatskoj ovisi o Hrvatima, nikome drugome, zaključio je Božinović.

Upitan je li nakon najave da neće biti financijske pomoći onima koji krše mjere počeo pojačani nadzor ugostiteljskih objekata, rekao je da je uvijek bilo pravnih osoba koji su bili kažnjeni. Činjenica je, kazao je, da je ugostiteljski sektor u Hrvatskoj možda jedini od svih članica EU koji radi, ali Vlada traži da se učini sve kako bi se spriječilo ili usporilo širenje virusa kako bi se između ostalog pripremili i za uspješnu turističku sezonu.

– Sve je na nama, zaključio je.