URIHO proslavio 76. obljetnicu i Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Danas u njihovim pogonima radi 59 posto osoba s invaliditetom

Josip Regović/PIXSELL

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO u čijim pogonima radi 59 posto osoba s invaliditetom obilježila je 76. obljetnicu i Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Ravnateljica ustanove Sanja Major istaknula je kako se događaj odvija u posljednjem obnovljenom prostoru na lokaciji URIHO-a, što je skladište od 900 četvornih metara u kojemu će se odlagati repromaterijal i gotovi proizvodi, a za koje se nada da će uskoro biti “premalo”. Major se nada skorom okretanju socijalnom poduzetništvu, zelenoj ekonomiji i povlačenju još više sredstava iz EU fondova, uz povećanje broja radnih mjesta – pogotovo za osobe s invaliditetom.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je obišao ustanovu istaknuo je URIHO kao najposebniju od 340 gradskih ustanova jer ima važnu ulogu u ostvarivanju prava na rad za osobe s invaliditetom, a koje čine 13 posto zagrebačkog stanovništva. U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, Tomašević je najavio novu strategiju za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, u čiju će izradu biti uključeni predstavnici udruga i osobe s invaliditetom.

– Ključno je da im različitim programima i politikama pomognemo da se osjećaju kao ravnopravni građani i građanke ovog grada, rekao je Tomašević dodavši kako treba nadograditi trenutne gradske programe.

Kao primjere usluga koje bi se mogle poboljšati naveo je nedostatnost kapaciteta ZET-ova prijevoza za osobe s invaliditetom, neadaptiranost ulaza javnih zgrada te infrastrukturu privatnih ugostiteljskih i trgovačkih objekata.

Institucijama i osobama koje pridonose promicanju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom uručene su povelje “Ivančica”, a jedna od njih dodijeljena je dugogodišnjem ravnatelju URIHO-a Josipu Držaiću koji je u mirovinu otišao prije nepuna tri mjeseca.