„Umjetnost jedrenja kroz život“ Mate CROate u Galeriji Gabrijel Jurkić

Magistar kiparstva, Mate Turić Mata CROata, umjetnik je poznat po rukopisno prepoznatljivim kamenim skulpturama, ponajviše po kamenim jedrenjacima
Izložba231020(5)

Gradonačelnik Milan Bandić u prostorijama Livanjske zajednice Zagreb u Galeriji Gabrijel Jurkić otvorio je samostalnu izložbu akademskog kipara Mate Turića Mate CROata pod nazivom „Umjetnost jedrenja kroz život“.

-Želim puno uspjeha mladom umjetniku Mati CROati koji sa samo četrdeset godina kuca na vrata Pariškog Salona. To je promocija hrvatske kiparske kulture na najbolji mogući način i neka je takvih ljudi, koji imaju Božji dar, talent, ali i beskrajnu ljubav da rade svoj posao što više- poručio je gradonačelnik Bandić.

Magistar kiparstva, Mate Turić Mata CROata, umjetnik je poznat po rukopisno prepoznatljivim kamenim skulpturama, ponajviše po kamenim jedrenjacima. Ostvario je preko 40 različitih izložbi u kamenu, predstavljajući se u Beču, Zagrebu, Sevnici, Rogaškoj Slatini, Vrbovcu, Gradecu, Splitu, Dubrovniku, Orebići i drugdje.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih su neke nagrada za izložbu godine u Hrvatskoj i nagrada za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj. Svakako najveći umjetnikov uspjeh je bio kada je sa samo 33 godine prepoznat od stručnog žirija povijesnog pariškog Salona d’Automne, na kojem su izlagali Picasso, Matisse, Gauguin, Meštrović, Roden i drugi.

Događanja
Grad
Grad Zagreb
Hrvatska
Vrbovec
Zagrebačka županija