Udruge liječnika usprotivile se izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Upozoravaju da se nakon njegovog prihvaćanja može očekivati da će velik broj pacijenata privremeno ili trajno ostati bez vozačke dozvole
liječnik

Liječničke strukovne udruge ocijenile su da bi izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama mogle nanijeti štete liječnicima i vozačima te pozvale predlagače da ne nameću obavezu liječnicima da prijavljuju pacijente koje su upozorili na privremenu nesposobnost upravljanja vozilom.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM priopćila je da Vlada pred drugo čitanje nije izmijenila prijedlog toga Zakona te kako se nakon njegovog prihvaćanja može očekivati da će velik broj pacijenata privremeno ili trajno ostati bez vozačke dozvole.

Resorno ministarstvo, ističe KoHOM, nije definiralo zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom, čime se zakonski sva odgovornost prebacuje na liječnike, pa će ih i osiguravajuće kuće moći teretiti u slučaju prometne nesreće.

Obveza da liječnici ubuduće o zdravstvenom stanju moraju obavijestiti policiju mogla bi u potpunosti narušiti odnos liječnik-pacijent, ističe se. Navedeno zakonsko rješenje u praksi će dovesti da će pacijenti, u strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, izbjegavati odlazak liječnicima čime će posljedično ugroziti svoje zdravlje.

KoHOM je predložio da upozorenje pacijentu kako ne bi trebao upravljati vozilom ostane između liječnika i pacijenta, a da bi ga liječnik bio dužan dostaviti policiji na uvid samo na njezino posebno traženje, kao što je slučaj u Velikoj Britaniji.

Ako Sabor izglasa ovakav zakon s obvezom liječnika da prijavljuju svaku pa i privremenu promjenu zdravstvenog stanja i s njihovom prekršajnom odgovornošću, Hrvatska liječnička komora zatražit će preispitivanje ustavnosti zakona na Ustavnom sudu.

Hrvatska
Ostalo