U županijskom proračunu i dalje besplatni udžbenici, energetska obnova škola, razvoj Hot spot točki, 1000 kuna za novorođenu djecu ….

Na jučer održanoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije većinom glasova usvoje je proračun za 2019. godinu koji je „težak“ 411 milijuna kuna. Kao i prethodnih godina najveći iznos proračuna, gotovo 135 milijuna kuna odnosno 32,80 posto ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. I iduće godine sredstva su osigurana za nabavku besplatnih udžbenika, a planira se i kupnja pametnih interaktivnih ploča za škole koje ih nemaju.

Ukupne investicije za Zagrebačku županiju planirane su u iznosu od 97,7 milijuna kuna od čega na obrazovanje otpada ukupno 61,9 milijuna kuna. Najveće investicije u školstvu su energetska obnova pet županijskih škola, za koje je u 2019. godini planirano 31,7 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 44 milijuna kuna. Novi projekt ovog odjela je sufinanciranje razvoja Hot spot točki odnosno Wi Fi mreže u gradovima i općinama.

Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno 14,60 posto proračuna tj. gotovo 60 milijuna kuna. U idućoj godini planirana je, većinom europskim sredstvima, energetska obnova ispostava domova zdravlja u Samoboru, Jastrebarskom i Zaprešiću ukupne vrijednosti 14,8 milijuna kuna. S obzirom na to da još nije donesena nova Mreža hitne medicine nastavlja se sufinanciranje dodatnih timova hitne medicine u Zaprešiću i Samoboru. Također, u 2019. godini isplaćivat će se 1 000 kuna za svaku novorođenu bebu. Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 30,7 milijuna kuna, a novost je milijun kuna bespovratnih potpora u turizmu kao i sufinanciranje ugradnje energetski učinkovitijih plinskih bojlera u kućanstvima.

I u 2019. godini poduzetnici mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 7,2 milijuna kuna kao i na subvencioniranje kamata. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 24,5 milijuna kuna. Uz čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora planira se i priprema III. faza izgradnje Distributivnog centra za voće i povrće ukupne vrijednost 3 milijuna kuna. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 21,1 milijuna kuna.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija