U zaprešićkom kraju uskoro počinje gradnja mreže za ultra brzi internet

Nositelj projekta je Hrvatski telekom s Gradom Zaprešićem, a projekt obuhvaća i općine partnere Brdovec, Dubravicu, Jakovlje, Luku, Mariju Goricu i Pušću
zap_ultra brzi internet

Više od 12.000 korisnika bit će obuhvaćeno širokopojasnim pristupom sljedeće generacije mreže koja omogućuje minimalno 100 Mbita/s simetrično što znači ultra brzi pristup internetu za 91% građana.

Nositelj projekta je Hrvatski telekom s Gradom Zaprešićem, a projekt obuhvaća i općine partnere Brdovec, Dubravicu, Jakovlje, Luku, Mariju Goricu i Pušću. Radovi će se odvijati i dovršavati po etapama, a konačni završetak radova na projektu očekuje se 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 64.271.194,37 kuna, od toga je iznos sufinanciranja iz EU fondova 26.878.234,91 kuna, a privatna ulaganja HT-a 37.392.959,16 kuna. Važno je napomenuti da Grad Zaprešić i okolne općine nemaju financijskog opterećenja u provedbi projekta.

Nakon dovršetka ove mreže značajno će se olakšati školovanje na daljinu, sigurnosne aplikacije (daljinski nadzor doma ili ulice, nadzor škole i sl.), usluge za građane treće životne dobi i građane s posebnim potrebama, napredne usluge e-uprave, videokonferencije s vise sudionika u visokoj rezoluciji, TV visoke rezolucije, internet televiziju itd. Sredinom veljače završava postupak javne nabave te se kreće u projektiranje i izgradnju nove optičke mreže FTTH (Fiber to the home).

Brdovec
Dubravica
Grad
Hrvatska
Luka
Marija Gorica
Općina
Pušća
Tehnologija
Zagrebačka županija
Zaprešić