Dan planeta Zemlje

U Zagrebu za vikend akcije čišćenja otpada iz gradskih četvrti

Bit će to prilika i da se obilježi 100 godina tvrtke Čistoća
Gradonačenik Tomislav Tomašević odazvao se akciji Rezolucija Zemlja Željko Hladika/PIXSELL

U povodu Dana planeta Zemlje i 100 godina tvrtke Čistoća u Zagrebu će se ovoga vikenda održati akcije čišćenja otpada u gradskim četvrtima u organizaciji Grada i Holdinga, a u čišćenju će sudjelovati i gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji poziva Zagrepčane da se pridruže.

Cilj je akcije uklanjanje i zbrinjavanje otpada, širenje svijesti o važnosti očuvanja prirode i edukacija javnosti o potrebi savjesnog zbrinjavanja otpada. Osim čišćenja otpada, na nekim lokacijama sadit će se voćnjaci i cvijeće. Ujedno se odaje priznanje stoljetnoj tradiciji zagrebačke Čistoće, koja je počela pružati usluge građanima još 1923. godine.

Tomašević je najavio da čišćenje otpada na ilegalnim odlagalištima i sadnju drveća i cvijeća organiziraju u 15 gradskih četvrti, a u akcijama će sudjelovati i pročelnici, direktori gradskih poduzeća i zaposlenici te vijećnici mjesnih odbora gradskih četvrti.

– Grad nije samo gradska vlast, nego i građani. Grad ne može biti čist samo uz napore gradske vlasti i poduzeća, nego prije svega zajedno uz napore građana, poručio je Tomašević.

Iako je glomazni otpad moguće dva puta godišnje na poziv besplatno odložiti kako bi ga pokupila Čistoća, a i građani mogu sami u reciklažna dvorišta besplatno odvesti bilo koju vrstu otpada, i dalje neki građani ilegalno odbacuju glomazni otpad i onečišćuju i nagrđuju grad.

Neke tvrtke ilegalno odlažu otpad drugih tvrtki

Tomašević kaže kako mu je nepojmljivo da netko takav otpad odveze na Sljeme i baci ga u prirodu. Također, postoji uhodani biznis nekih tvrtki koje od drugih tvrtki preuzimaju otpad i onda ga ilegalno odlažu u Zagrebu i okolici. To se u suradnji s policijom kažnjava, no Tomašević smatra da su kazne premale pa bi ih trebalo povećati, ali to je u nadležnosti Vlade i Hrvatskog sabora.

– Ipak, vidim da je grad sve čišći, puno više i češće se odvozi plastika, sve manje je pretrpanih kontejnera, Čistoća je dobila nove kamione, zapošljavaju se novi ljudi, povećali smo materijalna prava radnicima Čistoće i cijelog Holdinga. Vidim napredak, a radit ćemo i dalje da stanje bude još bolje, poručio je gradonačelnik.

U subotu će se čišćenje održati u Novom Zagrebu – zapad, Gornjem gradu – Medveščak, Gornjoj Dubravi i Podsusedu – Vrapče, a na Črnomercu i Trešnjevci – sjever sadit će se cvijeće. U Sesvetama će se saditi voćnjak i čistiti otpad na retencijskoj brani na potoku u Planini Donjoj, a u Stenjevcu će se čistiti potok Vrapčak.

U nedjelju akcija se održava u četvrtima Peščenica – Žitnjak, Novom Zagrebu – istok, Trešnjevki – jug, Podsljemenu, Maksimiru i Donjoj Dubravi, dok će se u Donjem gradu, u Mjesnom odboru u Preradovićevoj održati edukcija.

Događanja
Grad Zagreb