U Zagrebu se okuplja šahovska elita

Zagreb je jedna od postaja ovogodišnjeg Grand Chess Toura
šah

Zahvaljujući legendarnom Gariju Kasparovu i ove će se godine odigrati elitni međunarodni turniri Grand Chess Toura na kojem će sudjelovati vodeći svjetski velemajstori.

Kao i prošle godine turniri će se odigrati na 5 postaja, pri čemu će se turniri u Bukureštu (Superbet Chess Classic od 3.-15. svibnja) i Saint-Louisu (Sinquefield Kup od 31. kolovoza do 13. rujna) odigrati u standardnom turnirskom tempu, a priredbe u Varšavi (Superbet Rapid&Blitz od 17.-24. svibnja), Zagrebu (Super United Croatian Grand Chess Tour Rapid&Blitz od 18.-25. srpnja) i Saint Louisu (Saint Louis Rapid&Blitz od 24.-31. kolovoza) bit će mješovitog karaktera s kombinacijom turnira ubrzanim i brzopoteznim tempom.

Nagradni fond povećan je na 1,4 milijuna dolara, a do sada sudjelovanje je potvrdilo devet velemajstora, kojima će se u Zagrebu najvjerojatnije pridružiti Gari Kasparov i naš najbolji velemajstor Ivan Šarić.

Na ovogodišnjem Grand Chess Touru sigurno će sudjelovati prošlogodišnji pobjednik Amerikanac Wesley So, osmi igrač sa svjetske rejting liste (2772), a s velikim zanimanjem očekuje se i prvi nastup Alireze Firouzje, Iranca s francuskom putovnicom, koji je s rejtingom 2804 boda izbio na drugo mjesto svjetske rangliste. Sudjelovanje su potvrdili i Amerikanac Fabiano Caruana (2792), posljednji Carlsenov izazivač Rus Ian Nepomniači (2773), Armenac s američkom putovnicom Levon Aronian (2772), Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov (2767), Mađar Richard Rapport (2763), Francuz Maxime Vachier-Lagrave (2761), i Amerikanac Leinier Dominguez Perez (2752).

Grad Zagreb
Hrvatska
Sport