U Zagrebu predstavljen “Potresec”, prva slikovnica Mirne Gajski Jolić

Slikovnica je predstavljena na drugu godišnjicu zagrebačkog potresa

U Zagrebu je, točno na drugu godišnjicu potresa, predstavljena prva slikovnica Mirne Gajski Jolić znakovitog naslova “Potresec”.

Podsjetimo, “Potresec” je priča o istoimenom dječaku, utjelovljenju samog potresa, koji na slikovit i djeci pristupačan način objašnjavana taj prirodni fenomen, ali i nudi niz alata kako se uspješno nositi sa stresom uzrokovanim tom katastrofom. Više o samoj slikovnici, kao i naš intervju s autoricom možete pročitati OVDJE.

Slikovnica se našla na policama knjižara još krajem prošle godine, a promocija je ujedno kraj tog velikog literarnog putovanja autorice, koja je s našim čitateljima rado podijelila svoje dojmove:

– Literarno putovanje bilo je pretežito online i bez kontakta, ali je projekt išao svojim tijekom. Iskustvo je bilo zabavno i pomalo napeto, ali je s druge strane dovelo do toga da smo ga predstavili na drugu godišnjicu potresa, što je meni bilo vrlo važno.

Mirna nam je otkrila i kakva je povratna informacija publike:

Feedback je dobar, recenzenti su dali pozitivne komentare, a naravno ima i onih koji zaziru od slikovnice jer priča o potresu.

S obzirom na to da je autorica u prvom redu psihoterapeutkinja, zanimalo nas je i njezino mišljenje o tome jesmo li dvije godine nakon katastrofe doista riješili (psihičke) probleme izazvane potresom ili smo ih samo pomeli pod tepih i prešli na druge.

– To se svatko od nas treba zapitati? Kako nam to serviraju politika i mediji, idemo iz problema u problem. Samo nam se gomilaju; sada smo, recimo, u ratu. Rekla bih da imamo toliko stvari koje ostavljamo nezavršenima, a koje će nas u jednom trenutku zateći. Nisam nositelj zlih vijesti, ali su stvari teške i o njima trebamo razgovarati. Posebno o potresu jer smo ga vrlo brzo zaboravili. On jeste takve prirode, pojavi se i nestane, a onda se mi svi umirimo, ali nesigurnost ostaje i ne bude dovoljno adresirana.

Premda je putovanje s izdavanjem slikovnice dovršeno, priča o potresu tu ne prestaje, govori nam autorica. “Potresec” je podloga koja nam može poslužiti za pokretanje iskrenog dijaloga.

– Čitateljima bih poručila da daju priliku “Potresecu”, da ga pročitaju i jave mi što misle. Mogu mi se javiti sa svojim dojmovima jer mi je to važno za daljnje pisanje. Također, savjetovala bih im da budu nježni prema sebi kada im je teško i kada su u strahu.

Ovom smo prilikom, također doznali što se novo priprema u radionici Mirne Gajski Jolić.

– U ovom trenutku razmišljam o slikovnicama, prije svega iz perspektive majčinstva. Željela bih djeci iskreno pričati o stvarima, naravno ne samo o onima koje su teške, iako mi se čini da taj dio nije toliko zastupljen u području dječje književnosti u Hrvatskoj. Pisat ću i dalje, a vjerujem da će se vrlo brzo pojaviti i neka nova ideja.

Dok s nestrpljenjem očekujemo doznati kamo će nas odvesti novi naslov u autoričinom opusu, svoj primjerak slikovnice možete nabaviti još danas na mrežnim stranicama Naklade Ceres.