U Zagrebu otvorena manifestacija “Hrvatsko proljeće i hrvatska država”

Manifestacija je započela obilježavanjem 50. obljetnice proglašenja studentskog štrajka na Hrvatskom sveučilištu

Marko Prpić/PIXSELL

Znanstveno-kulturna manifestacija Hrvatsko proljeće i hrvatska država, koja se održava 22. i 23. studenoga u Studentskom centru u Zagrebu počela je danas svečanim obilježavanjem 50. obljetnice proglašenja studentskog štrajka na Hrvatskom sveučilištu.

U sklopu svečanoga otvaranja manifestacije sudionicima je premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film “Hrvatsko proljeće i hrvatska država” redatelja Jakova Sedlara, a manifestacija nastavlja rad dvodnevnim interdisciplinarnim znanstvenim skupom na kojem će biti održana 53 izlaganja. Uz domaće i inozemne istraživače na skupu sudjeluju i živući akteri i suvremenici Hrvatskoga proljeća.

Cilj manifestacije je interdisciplinarnim pristupom rasvijetliti povijesna zbivanja i posebice ulogu hrvatskih sveučilištaraca o 50. obljetnici proglašenja studentskoga štrajka, rasvijetliti poveznicu Hrvatskoga proljeća i procesa uspostavljanja hrvatske države te oduprijeti se pokušajima tendencioznih tumačenja najnovije dionice hrvatske povijesti.

Sudionike manifestacije pozdravili su predsjednik RH Zoran Milanović, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, ravnatelj Hrvatskoga državnoga arhiva Dinko Čutura i ravnatelj Studentskoga centra Mirko Bošnjak.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Sveučilišta u Zagrebu, a u organizaciji Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu.