U Zagrebu otvorena izložba posvećena 50. godišnjici Animafesta

Izložba je otvorena do 12. lipnja
izložba animafest zagreb Grad Zagreb

U Muzeju suvremene umjetnosti sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Animafest Zagreb 1972. – 2022.”.

– Osobito mi je drago da večeras otvaramo izložbu posvećenu iznimnoj, 50. obljetnici jedne od najznačajnijih, a po ugledu i odjecima u svijetu možda i najznačajnijoj, kulturnoj manifestaciji u Hrvatskoj – Animafestu Zagreb, i to u Muzeju suvremene umjetnosti koji je gotovo od samoga početka održavanja festivala bio suradna muzejska ustanova festivala, kazao je tom prilikom zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet čestitavši autoricama Vesni Meštrić, Margit Antauer i Paoli Orlić, kao i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli njezinu ostvarenju.

Svjetski festival animiranog filma Animafest, osnovan u Zagrebu prije pedeset godina, jedan je od najstarijih festivala posvećen animaciji. Izložba “Animafest Zagreb 1972. – 2022.” sažima polustoljetnu povijest festivala.

Uz središnju izložbu o povijesti festivala, tu su i četiri tematske izložbe koje se tradicionalno održavaju u popratnom festivalskom programu: Iza kulisa/Behind the Scenes; Nedeljko Dragić: krotitelj linije, predstavljanje dobitnika ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo; izložba storyboardsa Paula Driessena, nizozemskog majstora animacije te izložba fotografija finskog autora Tima Viljakainena Behind the Eyes of the World koji od 1990. godine portretira animatore zatvorenih očiju u različitim ambijentima.

Izložba je otvorena do 12. lipnja.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska