U Zagrebu održana svečana akademija u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Tom su prigodom pripadnicima Hrvatske vojske uručena promaknuća, pohvale i nagrade

Tomislav Miletić/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić kazao je na svečanoj akademiji povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja kako će se ulaganjima povećati i unaprijediti sposobnosti Hrvatske vojske.

– Naučene lekcije iz Oluje i drugih akcija koje smo imali za vrijeme Domovinskog rata na ponos su, ne samo Hrvatskoj vojsci, nego su i lekcije iz kojih mnoge druge vojske uče kako pripremati operaciju. Na taj način čuvamo teško stečene sposobnosti iz Domovinskog rata, ali unaprjeđujemo postojeće, rekao je.

Banožić je u domu Hrvatske vojske “Zvonimir” poručio kako želi da se Hrvatska vojska i dalje razvija i “bude ponosna kao što je bila i za vrijeme Domovinskog rata”.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj podsjetio je na ključnu ulogu vojno-redarstvene operacije Oluja u razvoju moderne hrvatske države.

– Domovinski rat nam ostaje inspiracija, po vrijednostima i načelima koja su nas dovela do pobjede: domoljublje, hrabrost, požrtvovnost, inicijativa, inovativnost i prilagodljivost. Moramo graditi sustav jednakih mogućnosti, na načelima meritokracije, gdje, uz visoke profesionalne standarde, težnju izvrsnosti i uz visoku radnu etiku, napreduju najbolji, rekao je.

Hranj je dodao da se od pripadnika Oružanih snaga očekuje profesionalizam, stručnost te nesebična, lojalna i časna služba.

– Moramo ulagati napore i boriti se za svakog našeg pripadnika da uspije u svojim ambicijama, ostvari vojnu karijeru i bude zadovoljan i ponosan što je vojnik, nadodao je.

Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OSRH uručili su pripadnicima Hrvatske vojske promaknuća, pohvale i nagrade, a u ime nagrađenih i pohvaljenih okupljenima se obratio brigadir Davor Josip Babić.

– Hvala ministru Mariu Banožiću i našim nadređenima što su prepoznali naše zalaganje i kvalitetu rada. Uručene nagrade, pohvale i promaknuća motivacija nam su za daljnje zalaganje i usavršavanje. Svaka poticajna mjera treba služiti kao primjer i usmjerenje drugima, kazao je Babić.