U Zagrebu obilježena godišnjica smrti Nikole Tesla

Položeni su vijenci kod njegovog spomenika

Sandra Šimunović/PIXSELL

Udruga Nikola Tesla Genij za budućnost obilježila je u Zagrebu 79. obljetnicu smrti Nikole Tesle, istaknuvši Teslinu važnost, ne samo za Hrvatsku, već za cijeli svijet te pozvavši na puno veće proučavanje njegove genijalnosti u školama i fakultetima.

– Danas tradicionalno obilježavamo dan smrti Nikole Tesle, 7. siječnja. Ne trebamo govoriti koliko je Tesla važan, ne samo za domovinu Hrvatsku, nego i diljem svijeta. Zahvalila bi se svima što nam daju podršku što obilježavamo Teslu, njegovu genijalnost, njegovu znanost i ono što nam je ostavio u nasljeđe nakon života i smrti, rekla je predsjednica Udruge Dragica Mihajlović ispred Teslina spomenika u Zagrebu.

Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Filip Ćurko zahvalio je Udruzi na dosadašnjem radu i promociji imena Nikole Tesle u Hrvatskoj i svijetu, a izaslanik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković Karolj Skala izrazio je nadu da se na 70. godišnjicu Instituta s Gradom Zagrebom dogovore o premještaju Teslina spomenika na Institut, gdje bi bio smješten kraj Ruđera Boškovića, odnosno tamo gdje je to i namijenio autor Ivan Meštrović, a na staro mjesto spomenika bio bi smješten novi kip, ili replika starog.